Читај ми!

Дачић: За Србију независност Косова није готова ствар

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да се француско-немачки предлог за нормализацију односа Београда и Приштине не може прихватити, јер се у њему полази од става да је независност Косова већ готова ствар.

Дачић је за ТВ Прва на питање да ли је тај предлог Србија одбила, рекао да је разматран на седници Савета за националну безбедност и да је председник Александар Вучић тражио мисљење о њему.

"Није он одбијен. Није то да или не. Ако разговарате о томе како би изгледала независна држава Косово ви се слажете око принципа да је то већ завршен посао, а ми се принципијелно не слажемо са тим", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да се у документу предвиђа да Србија не мора да призна тзв. Косово, него да актима и одлукама, непротивљењем чланству у међународним организацијама то учини.

"Они траже начин како да лакше поднесемо независност Косова, а не траже политичко решење", указао је Дачић.

Он је истакао да Срби са КИМ као и Србија у целини сматрају да то питање није решено.

"То је наше легитмно и историјско право, то су принципи међународног права и то је ситуација на терену", оценио је Дачић.

Он је указао и да међународна заједница, све док нема већину у Уједињеним нацијама, не може ни да заокружи процес.

На питање да ли се Западу жури због ситуације у Украјини, Дачић каже да се њима увек жури, али да се жури и Србији да би спречила овакве ситуације.

"То што се некоме жури не значи да ћемо прихватити решење које није праведно", поручио је Дачић.

Он је рекао и да је најважнија порука да се Срби боре за Бриселски споразум, и указао да Европа треба да види зашта се бори Албљин Курти, али је изразио сумњу да они то хоће да виде јер стално обе стране позивају на мир.

"Ситуација је таква да Србија нема пуни суверенитет на Косову, али ни тзв. Косово нема суверенитет над целим Косовом. Зато се тражи решење, нису ни међународно признати, зато им треба договор са Србијом", објаснио је Дачић.

"Скуп Срба легитиман начин борбе, вазно јединство"

Дачић je подржао одржавање данашњег скупа Срба у Косовској Митровици и оценио да он представља легитиман начин борбе за њихова права.

Дачић је указао и да је јединство Срба на КиМ сада јако важно, јер показује међународној заједници да је тврдња премијера привремених приштинских инстиуција Аљбина Куртија да ће сви Срби прихватити регистарске таблице нетачна.

"Зато је битно јединство Срба, ја поздрављам овакву врсту скупова. Срби треба да користе све легитимне, политичке методе борбе за своја права на КиМ и не знам ко би могао то да им оспори", истакао је Дачић.

Он је додао и да је председник Србије подржао представнике Срба на КиМ и замолио их да се понашају одговорно.

"Очигледно је Србима на Косову и Метохији прекипело, а они су и раније од председника Вучића тражили да иступе из приштинских институција. Ово сада је само једна фаза", рекао је Дачић.

На питање да ли постоји опасност да дође до сукоба, Дачић је рекао да то не зависи од Срба са севера КиМ, већ од тога шта жели Приштина и да ли ће јој то неко дозволити.

Он је указао и да би ако крену специјалне јединице РОСУ на север то било кршење свих међународних спроразума, а да Срби имају право да се бране.

Дачић је додао и да су међуанродне снаге дужне да обезбеде мир на северу КиМ.

Нагласио је да Срби са КиМ само траже примену Бриселског споразума, који је Србија потписала, јер је и ЕУ стала иза њега, али и да пристајање на компромис не значи прихватање независности тзв. Косова.

Дачић је истакао да је Бриселски споразум резултат тешког преговарања и да га није понудила Србија већ ЕУ, и упитао "ко је сад против Европе, ми или Приштина која не спроводи споразум".

Сматра и да је Курти намерно баш сада покренуо питање таблица јер жели да искористи ситуацију у Украјини како би добио што бољу преговарачку позицију.

"Ако нису за ЗСО онда треба то да кажу и Србија ће да се организује сходно томе да не постоји Бриселски споразум", рекао је Дачић.

Он је оценио и да је веома важно што је председник Вучић разговарао и са америчким, а не само са кинеским и руским амбасадорима и указао да Србија од сталних чланица СБ УН тражи да изврше обавезе по резолуцији 1244 и гарантују мир.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се