Читај ми!

Вучић: Зар да допустимо да нам неко шпијунира касарне, обавестићу јавност о свим притисцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нису први пут тек јуче примећене летелице изнад касарни српске армије, те да је прво уследило наше упозорење, јер, како је рекао, не можемо да допустимо да неко шпијунира наше касарне. Поручује да ће наредних дана објавити многе детаље из разговора са европским челницима и упознати јавност са свим притисцима.

Александар Вучић је, на питање новинара током извођења вежбе "Маневри 2022" – шта чува небо Србије с обзиром на дешавања претходних дана, констатовао да људи обично живе у времену од пре 20 или 30 година, а ствари су се значајно промениле.

"Србија је много снажнија, али да не помислимо да смо тако јаки да можемо са највећом светском силом да излазимо на крај. Неупоредива је снага Србије данас у односу на некада, али са друге стране, то није питање снаге, већ пре свега политике. Хоћемо ли моћи да сачувамо мир, а то нам је приоритетни задатак и дајемо све од себе да се тако деси", рекао је Вучић.

Председник је истакао да нису јуче први пут примећене летелице изнад касарни Војске Србије.

"Примећене су данима раније и онда смо их упозорили", рекао је Вучић.

Поручио је да се не сукобљавамо ни са ким.

"Али, хоћете да војска допусти да јој неко шпијунира касарне? Да уђу у хангаре, пребројавају колико метака, бомби, мина, гранта имамо, у централној Србији?", упитао је председник.

Истакао је и да су јуче цео дан НАТО дронови "обигравали" на Брњаку и Јарињу.

"Водили смо рачуна, они су били на 200, 500 метара од административне линије, са друге стране. НАТО поштује све процедуре, али смо и њих видели, али њих немамо право да рушимо и обарамо по Резолуцији 1244 и Кумановском споразуму. Али, нису они били тамо да скупљају сличице или да играју кликере, него због различитих ствари", рекао је Вучић.

Проблем је, каже, када неко дође у Рашку или Нови Пазар, додајући да су коришћени комерцијални дронови, јер они који их користе мисле да се за тај неће установити власник. Да нису комерцијални, како каже, установило би се на основу војних елемената коме припадају.

"Зато увек раде преко комерцијалних дронова", додао је Вучић и навео да се ради на утврђивању чињеница и зато се не излази у јавност док се све не буде знало са сигурношћу.

"То вам је као са диверзијом на Северном току у Балтику... Чини ми се да сви знају, да цео свет зна све о томе, па се сви праве наивни. Пустите и нас да се правимо мало наивни", рекао је Вучић.

Шокиран изјавом Бореља, можда откажем посете због притисака

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је шокиран изјавом шефа европске дипломатије Жозепа Бореља у вези са ситуацијом око пререгистрације таблица на КиМ.

Додао је да ће због актуелне ситуације у земљи можда отказати неке раније планиране посете иностранству.

Прокоментарисао је и то што Биро Савета Европе није уврстио захтев тзв. државе Косово у дневни ред.

"Ми говоримо о неким 'не лошим тактичким вестима', ако то смем на такав начин да назовем. Мене је много више забринула изјава Жозепа Бореља и неких других људи и шокиран сам њиховим изјавама и зато ћу да сачекам да прође и Лајчакова посета и може да се деси да неке своје посете иностранству које су важне и унапред договорене откажем, због ситуације у земљи", рекао је Вучић.

Најавио је да ће се у суботу, недељу или понедељак обратити грађанима Србије.

Ускладиштили смо 667 милиона кубних метара гаса

Председник је говорио и о уштедама услед одлагања грејне сезоне, истичући да Србија има 667 милиона кубних метара ускладиштеног гаса, и да, уколико би се било шта десило са Балканским током, наши грађани немају због чега да брину.

"Ми у наша четири складишта, једно наше и три изнајмљена, имамо тренутно 667 милиона кубних метара гаса. Да сутра пресеку, или направе саботажу, па се поново праве луди, иако се зна ко је извео саботажу у Балтику, па се сви правимо блесави да не бисмо шкодили интересима земље, ми бисмо преживели, а за друге не знам", нагласио је Вучић.

Напоменуо је, ипак, да су, када се погледа земља, уштеде мале.

"Уштеда од 50 милиона евра за 15 дана је мала за једну земљу, али свакако је боље да смо уштедели нешто него да то нисмо. Питам се чему грејање по оваквом времену", казао је Вучић и истакао да проблема у систему грејања нема.

Очекује нас паклена зима, Србија се припремила

Председник je упозорио и да нас очекује паклена зима због раста цена енергената у Европи, али да се Србија добро припремила и обезбедила резерве гаса.

"За пет до седам дана почиње хладније време и тада почињу да се троше резерве гаса у Европи. Јуче је цена гаса била свега 219, а данас је 450 долара за 1.000 кубних метара. Сваки дан ће сада то да расте, јер први кубни метри када почну да цуре из складишта, а нема новог дотока, цена одмах скаче и то одмах повећава цену струје", упозорио је Вучић.

Прецизирао је да је на европском тржишту јуче цена струје била 156 евра, а данас је већ 240 евра по мегават-сату.

"Хоћу само да вам кажем да то на дневном нивоу иде и по 50 одсто горе. Тако да ће бити паклено тешка зима. Наша земља се добро припремала. Јуче сам замолио Момировића да лично обиђе сва складишта, ја стварно не могу да стигнем", рекао је Вучић.

Најавио је да ће министар одбране Милош Вучевић у наредном периоду пописати сву војну имовину у наменској индустрији и додао да су ради тога ревизорске куће послате у пет од укупно 19 фабрика наменске индустрије.

"Да сву имовину попишемо, да знамо. Видите колико смо добар посао направили са овом обновом граната, зоља, оса, свега. Знате ли да ми нисмо и мали у ресурсу 100 зоља? То је онај ручни ракетни бацач за једнократну употребу. Данас их имамо десетине хиљада. Успели смо да обновимо то све, то је за противоклопну борбу. Дати сваком војнику и ми који смо само основну обуку завршили знамо да пуцамо из зоље", рекао је Вучић.

Председник је рекао да има још много посла који треба урадити и нагласио је како позиција Србије није нимало једноставна.

"Кад имате посла са неодговорним људима који се тако бахато понашају према Србији... Мислим на многе из света, а о ономе из Приштине нећу ништа да кажем", рекао је председник Србије.

На питање новинара да прокоментарише инсистирање немачког канцелара Олафа Шолца на усвајању француско-немачког плана за Косово, Вучић је питао има ли ту нечег новог и завршио конференцију за новинаре.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи