Читај ми!

Самит Берлинског процеса, Србију представља премијерка Брнабић

У Берлину се одржава Самит Берлинског процеса. Скуп отвара немачки канцелар Олаф Шолц, а један од учесника биће и председница ЕК Урсула фон дер Лајен. Србију представља премијерка Ана Брнабић. Очекује се потписивање три регионална споразума о мобилности.

Самит Берлинског процеса, иницијативе коју је пре осам година покренула Ангела Меркел са циљем да појача сарадњу држава Западног Балкана и приближи их ЕУ, отвара немачки канцелар Олаф Шолц.

Један од учесника биће и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Србију представља премијерка Ана Брнабић, која ће се на маргинама самита састати са шефом дипломатије Уједињеног Краљевства. У плану је да се састане са представницима младих и цивилног друштва, као и немачким привредницима.

Самит ће имтаи конкретан резултат - потписивање три регионална споразума о мобилности. Њима ће државе Западног Балкана међусобно признати факултетске дипломе, стручне квалификације за поједина занимања и личне карте.

Признавање диплома у року од две недеље

Споразум о признавању академских квалификација регулише признавање диплома, наставак студија и лакши приступ тржишту рада.

Омогућава мобилност студената и академског особља на Западном Балкану по европским стандардима.

У првој фази ће се примењивати на државне универзитете, касније и на приватне.

Скраћује период признавања диплома са постојећих неколико месеци на максимално 14 дана. Укида постојеће накнаде, сувишну папирологију и процедуре, како би грађани региона могли лакше да студирају и раде.

Други споразум предвиђа аутоматско признавање професионалних квалификација за лекаре, стоматологе и архитекте као професије које недостају на тржишту рада.

Омогућава пружање услуга доктора медицине, стоматолога и архитеката на Западном Балкану на основу директиве ЕУ. Регулисање мобилности три професије види се као основ за преговоре за још четири занимања у наредном периоду - бабице, медицинске сестре, фармацеуте и ветеринаре.

Путовање уз личну карту

Споразум о слободи кретања и боравка грађана у преводу значи узајамно признавање личних карата. Поједностављује прелазак граница и административних прелаза становника Западног Балкана уз један документ - личну карту. Стране се обавезују да ће олакшати поступке за улазак, транзит и кратки боравак.

За многе овај споразум не доноси новине. Грађани Србије, рецимо, на основу ранијих споразума и сарадње у оквиру Отвореног Балкана границе региона већ прелазе само уз личну карту.

Укидање роминга у региону најважнији резултат Берлинског процеса

Иако су очекивања од иницијативе била велика, ентузијазам је значајно смањен. Ипак, значајан резултат Берлинског процеса је укидање роминга у региону.

Успостављена је Регионална канцеларија за сарадњу младих, са седиштем у Тирани, по угледу на немачко-француски модел.

Закључен је споразум о оснивању Транспортне заједнице у Југоисточној Европи са седиштем Секретаријата у Београду, који је почео са функционисањем 13. септембра 2019. године.

Основан је Коморски инвестициони форум западног Балкана (КИФ), са седиштем у Трсту, који представља и заступа интересе око 350.000 компанија.

Процес обухвата Црну Гору, БиХ, Северну Македонију, Албанију, Србију, Грчку, Бугарску, Немачку, Аустрију, Француску, Италију, Словенију, Хрватску, Уједињено Краљевство, Пољску, Грчку, Бугарску, као и Привремене институције самоуправе у Приштини.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво