Читај ми!

Вучевић: Дронови долазили из више праваца у централну Србију, не дижу се мигови 29 због њих

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да не може да каже чији су дронови, али да долазе са територије КиМ. Указује да је више беспилотних летелица уочено, била су различита кретања, али мигови 29 нису патролирали због дронова. Није питање само уласка дронова у Рашки округ, ВС је уочила одређене објекте и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа, истакао је министар Вучевић. Војска може и са хеликоптерима, топовима, авионским митраљезима да одговори на ове изазове, рекао је Вучевић.

Беспилотне летелице снимале су јуче активности у Копненој зони безбедности и две касарне.

Дронови су надлетали подручје Мердара и околину Рашке. Премијерка Ана Брнабић истакла је, гостујући на РТС-у, да подизање борбене готовости Војске има везе с тим инцидентом и да је реч о безбедности Срба на Косову и Метохији и проблемима који постоје у нашој аутономној покрајини.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да претходна три дана Војска Србије уочава одређене објекте, беспилотне летелице или дронове који се крећу на линији административног раздвајања централне Србије, у Копненој зони безбедности и са повременим улазима на територију централне Србије.

Вучевић каже да је реч о покушајима да се врши осматрање положаја јединица ВС и одређених војних објеката, касарни.

Није питање само уласка у Рашки округ, ВС је уочила одређене објекте и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа, каже министар Вучевић.

Указује да је председник Републике као врховни командант издао Војсци извршну наредбу да сваки такав објекат буде елиминисан.

"Штитићемо небо које је под контролом ВС, небо које се покрива нашим системима, у складу са Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом – биће сигурно за све грађане Србије", додаје министар.

Војска има и капацитета и способности да одговори на сваки задатак, подвукао је Вучевић.

Мигови 29 нису патролирали због дронова 

"Да бисмо разбили нејасноћу, наши ловци, мигови 29, нису патролирали због дронова, имамо друге процедуре како се поступа у тим ситуацијама, вршили су редовно полицијско патролирање, контролу нашег неба. Војска може и са авионским митраљезима, хеликоптерима, топовима, и неким другим техничко-технолошким средствима напредније генерације да одговори на ове изазове", додаје министар одбране.

Не могу да кажем чији су то дронови, долазе са територије КиМ, каже Вучевић.

"Све се то одвија у контексту надзора и покушаја праћења активности Војске Србије на територији која је под нашом контролом. ВС има свој програм рада и поступа у складу са смерницама и наредбама врховног команданта", напомиње министар.

"Имамо велике вежбе у току, у смислу просторног захвата, које су назване 'Маневри 22', очекујем да сутра председник Републике посети део јединица на Пасуљанским ливадама и увери се како теку војне вежбе", каже Вучевић.

Каже да је из Приштине било много нетачних наслова: да се Војска Србије концентрише на администартивним линијама, да улазимо у КЗБ супротно Резолуцији 1244 и Кумановском споразуму. "Правећи баук од тога, неко покушава да кроз то надзирање, шпијунирање, дође до неких информација", истакао је Вучевић.

Војска кључни атрибут државе

Војска ради своје активности како је зацртано, чува своје оружје и оруђе, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, Војска је кључни атрибут државе, то је оружана сила, то није друштво љубитеља маркица или лепих песама, то је оружана сила која брани државу.

Председник Републике је издао наредбу о подигнутом степену борбене готовости, то није највећи степен и Војска мора да буде спремна да изврши сваку наредбу, истиче Вучевић.

Ако се уочи дрон на небу, биће елиминисан или под нашом контролом, навео је министар одбране.

Безбедносни ризици 

Безбедносни ризици постоје због неодговорног понашања администрације у Приштини, због напуштања концепта дијалога, инсистирања Приштине на томе да је питање регистарских таблица ствар њихове администрације, то може да се угрози безбедност и Србија мора да реагује, додао је он.

Порука државног врха је да нема нове "Олује", новог "Бљеска". Ово нису видео-игрице, боље хиљаду дана за преговарачким столом него један сат у рову, то не значи да се плашимо, то не значи да нећемо одговорити на сваки изазов, каже министар одбране.

Позивамо Приштину и земље Квинте да врате Приштину за преговарачки сто, да престане политика једностарних одлука и подизање тензија над мало Срба што је остало на КиМ, напомиње Вучевић.

Нема прекида ланаца командовања и административног лутања, истакао је Вучевић. 

"Више летелица је уочено, била су различита кретања. Комплекснија је ствар. Мигови 29 патролирају над нашим небом, имамо право да контролишемо своје небо, као све друге државе. Не дижемо мигове 29 за дронове", закључио је Вучевић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво