Читај ми!

Фон дер Лајен у Приштини: Радимо на решењима која ће моћи да се имплементирају

Председница Европске Комисије на својој турнеји по Западном Балкану данас борави у Приштини одакле поручује да се ради на решењима која су примењива у контексту дијалога Београда и Приштине.

У обраћању после разговора са Вјосом Османи у Приштини Урсула фон дер Лајен је рекла да се ради на примењивим решењима везано за таблице и друга питања у дијалогу Београда и Приштине.

"Мислим да је кључно да се правила поштују. Постоје правила и она морају да се поштују у свакој земљи. Истовремено, ако постоји транзициони периода, он треба да прође глатко и треба да буде инклузиван. Знам да се још ради на решењима и говорим у контексту дијалога који подржава и специјални представник ЕУ", рекла је фон дер Лајен.

Највећи део свог обраћања у Приштини председница ЕК је посветила енергетској кризи изазваној ратом у Украјини.

Домаћинима је поручила да види њихову посвећеност вредностима ЕУ, амбициозним реформама и усклађивањем са одговором ЕУ на руски рат против Украјине.

Председница Европске комисије понавља да енергетски рат Русије погађа све у Европи а да је ЕУ обезбедила пакет енергетске подршке и да је определила 75 милиона евра за заштиту грађана и предузећа на Косову.

Курти: Захтев за чланство у ЕУ до краја године

Премијер у Приштини Аљбин Курти обавестио је председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да ће његова влада поднети захтев за чланство у Европској унији пре краја ове године.

"Ова одлука је резултат политичке и вредносне орјентације како Владе, тако и грађана, који масовно и у потпуности подржавају европске интеграције. У вези са либерализацијом виза, Косово је испунило све критеријуме, либерализација je већ више него заслужна за грађане", навео је Курти, пренето је у саопштењу из његовог кабинета.

На данашњем састанку потврђена је непосредна буџетска помоћ ЕУ од 75 милиона евра за Приштину у суочавању са енергетском кризом.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво