Читај ми!

Вучић о документу који је добио од Квинте: Договор да га не објавимо, забринути су због тензија

Председник Александар Вучић није могао да открије детаље документа који су му раније данас предали амбасадори Квинте, додајући да је договор да се тај документ не објави, али и навео да су западни партнери забринути због постојања могућности да дође до ескалације на терену.

На питање новинара у Лесковцу шта пише у документу који је добио од амбасадора Квинте, Александар Вучић је одговорио да је договор да се он не објави, али да се "свакако тиче КиМ и наших разговора".

"Има ствари које можемо да учинимо, има ствари на које смо реаговали на другачији начин", рекао је Вучић.

Навео је да је то био отворен разговор, и нагласио да се он, пошто је договор да се не излази у јавност, не понаша тако да се то после појави у новинама, а он "прави" да не зна ко је то пустио, јер се мора имати фер однос према партнерима.

"Да ли је за нас ситуација једноставна пред 31. октобар – није", рекао је Вучић, поводом тога што тог датума истиче рок за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову и Метохији.

Пренео је да су западни партнери забринути због постојања могућности да се догоди ескалација на терену.

"Ја сам рекао све што ми можемо да учинимо, да избегнемо тензије, да деескалирамо потенцијални сукоб, то ћемо да учинимо и то можемо. А сада да не улазим у детаље, око чега смо сагласни, око чега нисмо", рекао је председник Србије.

"Ни милиметар нисмо близи решењу око пререгистрације на КиМ"

Упитан о пререгистрацији возила са српским таблицама на Косову и Метохији, Вучић је рекао да ни милиметар нема приближавања у решавању проблема око пререгистрације.

На питање да ли се дошло до корака ближе решењу, одговорио је "ни милиметар".

"Не можете измислити сваки пут проблем и онда инсистирати на њему, наметнете своју вољу, а да не зна нико на основу чега. Бавили смо се личним картама, решили смо један проблем. Сада сваки пут мислите да тако може – е не може", поручио је Вучић.

На питање да ли се Немци враћају на Ахтисаријев план, он је одговорио да је то нешто што личи на Ахтисарија.

"Нешто је Ахтисари, нешто Ахтисари минус, а нешто и Ахтисари плус. Јесам ли срећан и задовољан због тога – нисам", одговорио је председник Србије.

"Важно показати вољу за оштрији обрачун са силоватељима"

Одговарајући на питање новинара да ли очекује да ће Влада прихватити његову иницијативу за промену Кривичног законика која подразумева увећане затворске казне за силоватеље, затим обљубу над дететом, обљубу над немоћним лицем, недозвољене полне радње, насиље у породици и обљубу злоупотребом положаја, Вучић је навео да је важно показати политичку и правну вољу да се држава обрачуна оштријим казнама са силоватељима и онима који чине насиље у породици.

Како каже, реакцију Владе ћемо моћи да видимо када буде формирана што је, према његовим речима, већ следеће недеље.

"Видећемо када се формира Влада и када донесе одлуку. Нека они то уреде, правно могу да уреде, а мислим да је важно да се покаже политичка и правна воља државе да се обрачуна још оштријим, драконским казнама и са силоватељима и са онима који чине насиље у породици, поготову над женама и децом", казао је Вучић.

Председник истиче да је то важно јер ако, како каже, не можемо некога да научимо, некога да васпитамо, онда морате да прибегнете казни.

"Верујем да ће резултат бити добар и позитиван, мислим да је то важно и видим и да се грађанима свиђа, али да сачекамо Владу да они реагују на то. Већ следеће недеље ћемо видети њихову реакцију", навео је председник.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се