Читај ми!

Ескобар у Приштини подржао дијалог са Београдом и аспирације институција ка ЕУ и НАТО-у

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је подршку дијалогу са Београдом, наводећи да је сврха његове данашње посете Приштини "да се види начин сарадње са веома добрим савезником и добрим пријатељем".

"То је пријатељство и партнерство засновано не само на заједничком интересу већ и на дељењу истих вредности. Желим да изразим континуирану америчку подршку евроатлантским аспирацијама Косова и солидарност за Косово у овом тренутку кризе", рекао је Ескобар у Приштини у заједничком обраћању са председницом Вјосом Османи.

Додао је да је поносан што су у Приштини подржали заједничку агенду.

Вјоса Османи је поновила да је Приштина увек била конструктивна страна у дијалогу, те да су спремни да још више повећају посвећеност како би се интензивирао процес дијалога.

Оптужила је Београд "да одбија да поштује потписане споразуме, посебно о разбијању криминалних група у северном делу", те да "Београд наставља да подржава ове структуре и финансијски и политички".

"Потенцирамо посвећеност дијалогу што је могуће више. У овом тешком времену за свет, Косово је посвећено да учини све што може да подржи одбрану мира и демократије. То је доказано и санкцијама Русији. Данас смо такође разговарали о потреби да се напредује у дијалогу. Косово је увек било конструктивна страна у овом процесу. Такође је спремно да још више повећа посвећеност како би се интензивирао процес дијалога", рекла је Османијева.

Поводом Ескобарове посете, рекла је да је поново потврђена америчка подршка, оценивши да "историја доказује да је посвећеност САД Косову и региону егзистенцијална".

"Што је више посвећености САД, то су бољи резултати у погледу мира и стабилности. Посвећени смо да предузмемо конкретне кораке за чланство у евроатлантским структурама", подвукла је Вјоса Османи.

Састанак са Куртијем 

Ескобар се након разговора са Османијевом у Приштини састао и са премијером Аљбином Куртијем. 

Габријел Ескобар се кратко обратио медијима и након састанка са Куртијем рекао да је било речи о односима са Београдом и регионалним импликацијама процеса дијалога, те "непоколебљивом партнерству Косова и САД".

"Разговарали смо о дијалогу и о томе колико је важно ускладити се са европским вредностима у овом веома важном кризном тренутку на европском континенту", казао је Ескобар.

Поновио је да "САД подржавају Косово у свим његовим евроатлантским аспирацијама", уз сагледавање "могућности партнерства са Приштином које ће омогућити тако нешто".

Аљбин Курти је у друштву Ескобара након разговора истакао да су у Приштини "спремни и посвећени постизању правно обавезујућег споразума за пуну нормализацију односа са узајамним признање у средишту".

"Кроз спремност за састанке, вољу за договорима и конкретне предлоге које дајемо, Косово се показало као конструктивна и креативна страна у дијалогу. Спремни смо и посвећени постизању правно обавезујућег споразума за потпуну нормализацију односа са обостраним признавањем у средишту", додао је Курти.

Пренео је да су разговарали и о партнерству, суочавању са енергетском кризом и сврставању Приштине уз САД и ЕУ, увођењем санкција Русији, у подршци народу Украјине.

"Увек поздрављамо интересовање и ангажовање САД у овом процесу. Са САД смо савезници у вредностима и партнери у циљевима. Непосредно усклађивање Косова са САД, ЕУ и Уједињеним Краљевством у увођењу санкција Руској Федерацији и безрезервна подршка Украјини и њеном народу представљају сведочанство и савезништво и наше партнерство, а истовремено и разлику од оних који нису на страни истине и правде", закључио је Курти.

Очекује се да се Ескобар током дана у Приштини састане и са представницима парламентарних партија.

Он ће се сутра у 9.30 састати са председником Србије Александорм Вучићем на Андрићевом венцу. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се