Читај ми!

ЕУ: Очекујемо да Србија пре краја године започне усклађивање са визном политиком ЕУ

ЕУ очекује да Србија пре краја године започне усклађивање са европском визном политиком, како би се смањио број илегалних миграната који преко Србије улазе на територију Уније, изјавила је у Стразбуру европска комесарка за унутрашње послове Јилва Јохансон.

"Обратили смо се Србији на највишем нивоу и добили позитиван одговор да ће се Београд ускладити са визном политиком ЕУ у односу на неке треће земље већ следећег месеца, за неке друге земље очекујемо усклађивање до краја године, а за неке до пролећа наредне године", рекла је Јилва Јохансон.

Европска комесарка је изјавила да је ове године забележен огроман раст броја илегалних имиграната са територије Западног Балкана, од којих већина долази из Србије, користећи безвизни режим са овом земљом.

Према подацима Европске комисије, значајно је порастaо број имиграната из Индије, који су тренутно најбројнија група потражиоца азила у Аустрији, као и број имиграната из Кубе, Бурундија и Туниса.

Што пре Србија усклади своју визну политику, то боље, јер су пријемни капацитети неких земаља као што су Словенија, Аустрија и Белгија сада заиста под притиском због прилива људи који највероватније нису избеглице, поручила је европска комесарка за унутрашње послове Јилва Јохансон.

Европски дипломатски извори навели су прошле недеље да Србија ризикује сопствени безвизни режим са ЕУ ако не смањи прилив миграната из трећих земаља који без виза путују на њену територију, а затим даље у ЕУ.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије