Читај ми!

Вучић: У последње 24 године никад у тежој ситуацији, рад БИА важан

Председник Александар Вучић оценио је да се Србија у последње 24 године није налазила у овако тешкој ситуацији у каквој је данас, а да при том није никоме ништа урадила, да нас у будућности чекају тешки избори и много проблема, те да живимо у времену у којем је активност Безбедносно - информативне агенције најважнија, посебно према спољном фактору.

Вучић је обраћајући се на свечаности у БИА где је обележено с 123 године од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове, и 20 година од оснивања Агенције каква је данас, казао и да је Београд последњих недеља попут Казабланке - "када имамо госте из Русије, откривамо оне из западних служби који их прате у стопу, а када имамо госте са запада онда откривамо оне друге који њих прате у стопу".

"То говори колико су заинтересовани, не једни за друге, већ и за ово парче наше земље које би желели да сачувамо за себе и наше покољење. Овога пута сасвим без наше кривице увучени смо у зачарани круг из којег нема излаза", рекао је он. Вучић је указао на план Шолц-Макрон за решење Косова о којем су се, каже, сви већ изјаснили да су за или против, а да га нико није ни видео.

Рекао је да га је он видео и да је договор да не иде у јавност још неко време.

"Сви су већ изнели свој став и у таквим условима је тешко нешто радити, тешко је деловати када имате подељену јавност о ономе што нису ни видели. На исти начин, са једнаком подношљивом лакоћом поступају и наши партнери са свих меридијана света", констатовао је он.

Вучић је рекао да ако неко мисли да би било довољно да Србија каже сутра "уводимо санкције Русије", да то није тако.

"Данас то служи као мотка и маљ да нас ударају по форумима, јер не могу већег и јачег, па то раде нама и оптужују нас. После свега неколико дана рекли би или сте за будућност или желите да будете на правој страни историји, то је синтагма коју чујете на састанцима и у амбасадама. А та права страна историје нема везе са аргументима, већ само да сте на њихој страни, а ако нисте онда нисте на правој страни историје", рекао је он.

Вучић је додао да је за њих права страна историје када би се Србија одрекла КиМ, јер би тада наводно добили мали поклон иако, објашњава он, неће да кажу шта ће то бити, осим да ће поклон бити мали.

А ако вам падне напамет да одбијете самоукидање, онда сте у проблему.

"Не прети нико данас мени, као Александру Вучићу, већ због места председника Србије прете нескривено мени и целој нашој земљи и њеном опстанку. Први пут на овако отворен начин говорим. Ништа им није довољно", истакао је он.

Тешки избори у будућности 

Вучић је скренуо пажњу како сада говоре да су избеглице проблем, и најавио да ће наша земља укинути безвизни режима земљама попут Туниса са којом имамо такав режим већ 57 година.

"После 57 година укинућемо безвизни режим само зато што је то њихов хир, али нема проблема усагласићемо се. Мислите да ће бити довољо? Неће бити ни вест. Да уведемо санкције зато што њима смета да постоји једна земља што штрчи и жели да има право на слободно мишљење, која никога није угрозила, никога напала, није крочила на туђе тле. Ниједну земљу нисмо напали, али смо били сурово кажњени, суровије од Ирака и Либије, јер њима нису одвајали територије", истакао је он.

Указао је да ће нас, када се све остави по страни, чекати тешки избори у будућности, као и много проблема.

"Свуда су само интереси, и тако ће и многи са истока само да гледају да будемо што дубље увучени у проблем, јер кад постоји још једна земља у проблему, тиме је и њима лакше, а о лицемерју ових са запада, да не говорим", приметио је Вучић.

Зато ће, каже, остати мало "нас који имамо само једну земљу, не мислимо и не говоримо лицемерно - као једни -''ако си за санкције, то је у интересу Србије'', или други - ''ако си против санкција, ја знам да је то у најбољем интересу''...

"А, ни једни ни други не размишљају о интересима Србије, и не питају се докле смо стигли и шта нам је над главом, већ би, једни да се додворе западним амабасадама, а други имају свој ''а приори јуначки сатв'', али ако може по туђој грбачи. Ту ћете посебно да приметите оне који су много пута били на власти, а нису смели да се накашљу пред страним државницима, а амбасадори им одређивали како ће владе да им изгледају, а данас су страшно постали храбри и рацуцнају дасмо заброавили како су се понасали", рекао је Вучић.

Указао је да га море велике бриге, те да је уверен да у последњих 23-24 године нисмо били у овако тешкој ситуацији, а да апсолутно никоме ништа нисмо урадили - никоме нисмо узели ниједну фирму, никоме "на реп нисмо згазили".

"Али, дођу таква времена. И у свету постоје, не само код нас, вунена времеа, а у тим временима улога службе је велика, значајна, и не само као људи који обављају важан контраобавештајни рад, већ и као оних који морају и за које се рачуна, не да раде за Русе, Американце, једне или друге Европљане, већ који знају да ће без обзира на тежину притиска и посла, увек да буду уз своју Србију", рекао је Вучић. 

Додао је да је свестан да то није лако, али да од тог захтева за БИА, нећу одустати.

"Имате фантастичне зграде, уређање, нова кола, све што пожелите. Добре плате, увек може боље и биће, али добре за наше услове. Али, државна грађевина подразумева људе окренуте држави, својој не туђој, и зато вас молим да волите Србију, да је чувате и штитите", поручио је Вучић припрадницима БИА.

Вучић је подсетио на речи бившег америчког председника Барака Обаме, који је рекао како се не може искључиво ослањати на војску, да би се остварили циљеви националне безбедности, већ се мора имати јака цивилна служба државне безбедности, једнако моћна, снажна у и једнако добро финансирана.

"Када је ово рекао, Обама је имао на уму све изазове које мирнодопско време поставља пред државну администрацију", рекао је Вучић и додао да данас живимо у времену у којем је активност наше службе најважнија, посебно према страном фактору.

Преломни тренутак који одређује будућност 

Директор Безбедосно - информативне агенције Братислав Гашић, обраћајући се на свечаности  казао је да управо због тежине задатка која стоји пред овом генерацијом припадника БИА и непостајања алтернативе у погледу њиховог испуњења, овај тренутак је један од преломних који може да одреди будућност нашег народа и државе.

"Овај тренутак захтева максималан ниво институционалног, али и личног ангажовања свих припадника. Захваљујући пажљивом планирању и предвиђању развоја ситуације, Агенција је у последњих пет година у погледу опремљености, посебно у најсавременијим техничким средствима до непрепознатљивости променила свој изглед и капацитете", рекао је Гашић.

Додао је и да је истовремено радно окружење припадника подигнуто на значајно виши ниво.

"У складу са захтевима посла изграђени су нови и реновирани постојећи објекти и простори који су Агенцији дати на коришћење, док је материјални положај припадника значајно побољшан", рекао је Гашић и тим поводом првенствено захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије.

Како каже, у врло сложеним геостратешким приликама, у условима ратног сукоба на тлу Европе, већ су наступиле промене које прете да уруше тековине савремене цивилизације, а последице су се одразиле и на безбедносне прилике Балкана који је, додаје, традиционално оптерећен међуетничким тензијама.

Као друге изазове са којима се суочавамо, Гашић је поменуо тероризам, организовани криминал, ограниченост енергетских извора, пандемију вируса корона и приметио да су све чешће хибридне претње.

"Све то је захтевало промену праваца, расположивих ресурса на другачији начин", објаснио је он.

Како каже, Агенција је у циљу испуњавања информативне функције учинила додатни напор како би на плану заштите безбедности спољнополитичких економских интереса Србије обезбедила и аналитички обрадила релевантне податке и обавештења и учинила их доступним доносиоцима одлука.

Додао је и да су захваљујући служби на инстититуционалној основи сачувани писани трагови о преломним историјским догађајима и честитао свим припадницима БИА јубилеј, посебно, како каже, награђеним припадницима.

БИА је данас обележила 20 година од оснивања Агенције и 123 године од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове.

Председник Вучић је по доласку положио венац на Меморијални зид на којем су исписана имена настрадалих припадника БИА-е, као и сарадника Агенције.

Свечаности присуствују и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар финансија Синиша Мали, председник Покрајинске владе Игор Мировић.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара