Читај ми!

Билчик: Преговори са Србијом неће бити замрзнути, очекујемо да потврди свој избор за чланство у ЕУ

Аутор извештаја Kомитета за спољну политику Европског парламента о проширењу ЕУ, хрватски социјалиста Тонино Пицула изјавио је да ЕП не тражи суспензију преговора са Србијом, али условљава њихов наставак увођењем санкција Москви. Известилац за Србију Европског парламента Владимир Билчик каже за РТС да није реч о притиску на Београд, већ да се од Србије очекује да потврди свој избор за чланство у ЕУ.

Одбор за спољну политику Европског парламента усвојио је извештај о новој стратегији проширења у којем се, између осталог, тражи да се преговори са Србијом не настављају док се Београд не усклади са европским санкцијама према Русији.

Аутор извештаја, хрватски социjалиста Тонино Пицула, каже да Европски парламент не тражи суспензију преговора са Србијом, али условљава њихов наставак увођењем санкција Москви.

"Неусклађивање са спољном политиком ЕУ има своју политичку и финансијску цену. Сада је на Београду да 'прочита' овај политички сигнал Европског парламента и да му се прилагоди. Треба знати да на европском континенту само три земље нису увеле санкције Русији: Турска, Белорусија и Србија. Уз овако ниски ниво усклађености са заједничком спољном политиком, поставља се питање да ли Србија заиста жели да буде чланица ЕУ", изјавио је Пицула у Бриселу.

Билчик: Преговори неће бити прекинути

Известилац за Србију Европског парламента Владимир Билчик каже за РТС да није реч о притиску на Београд, већ да се од Србије очекује да потврди свој избор за чланство у ЕУ.

Билчик истиче да преговори са Србијом неће бити замрзнути и да има много посла у оквиру већ отворених поглавља на којем може да се напредује, укључујући рад на Кластеру 4 о енергетици и животној средини, где ЕУ може да помогне у поправљању квалитета ваздуха у Србији и енергетској транзицији земље.

"Међутим, за отварање нових поглавља и кластера, биће потребне врло јасне одлуке Србије. Да би преговори о чланству Србије заиста напредовали, потребан нам је јасан сигнал да је Србија озбиљна кад говори о свом европском путу, и да ради с нама. Зато је усклађивање са спољном политиком критично питање", изјавио је за РТС Владимир Билчик.

Билчик је оценио да је Европа та која може да помогне грађанима Србије да остваре просперитетнију будућност за све грађане, а не Русија или Кина.

"Желимо да Србија учини прави избор. Ово је период када се пише историја Европе. Русија губи овај рат, Европа ће победити и желимо да Србија буде на страни победника", рекао је Билчик.

У извештају који је подржао Одбор за спољну политику Европског парламента наводи се да "ЕУ треба да постави као приоритет усклађивање земаља кандидата са спољном политиком и настави преговоре са Србијом само ако се она усклади са санкцијама ЕУ према Русији и постигне значајан напредак у реформама везаним за пут ка ЕУ".

Извештај о "Новој стратегији проширења" тражи промену начина одлучивања и шире коришћење већинског уместо једногласног одлучивања како би се избегле неоправдане блокаде процеса.

Предложено је да земље кандидати које брже напредују буду "награђене" ранијим пријемом у заједничко европско тржиште, уз коришћење предности и фондова које су на располагању само земљама чланицама.

Извештај о проширењу би требало да буде усвојен коначно у форми резолуције Европског парламента на пленарној седници у новембру. 

Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се