Читај ми!

Багери: Иран спреман да своје резерве нафте стави на располагање Србији

Иран је спреман да своје резерве нафте и гаса стави на располагање Србији, поручио је заменик министра спољних послова за политичка питања Ирана Али Багери.

Заменик министра спољних послова за политичка питања Ирана Али Багери изјавио је да су главни циљ његове званичне посете Србији припреме посете иранског министра спољних послова Београду, али и припреме посете председника Србије Александра Вучића Ирану почетком следеће године.

Али Багери је рекао да Иран и Србија имају развијене односе у свим областима и изразио спремност Ирана да своје резерве нафте и гаса стави на располагање Србији.

"Иран, као земља која поседује збирно највеће резерве нафте и гаса света, спреман је да своје резерве стави на располагање пријатељским земљама, у овом конкретном случају Србији. На сваки упит Србије, ми ћемо са задовољством одговорити. Ако имамо активно расположиве капацитете достављаћемо, а ако немамо, ствараћемо капацитете да се обезбеди потреба наших пријатеља – Србије", рекао је Багери новинарима након радног доручка организованог за медије у Амбасади Ирана у Београду.

Додао је да Иран и Србија имају развијене односе у свим областима, укључујући и политику, економију, културу, образовање, као и блиске ставове по регионалним и међународним питањима.

Подсећа да су и Иран и Србија од почетка кризе у Украјини заузеле став да су против рата, да је решење разговор и преговори и да поштују територијални интегритет и суверенитет међународно признатих земаља.

Указујући на то да су САД у овом тренутку увеле санкције трима земљама које су, како каже, главни снабдевачи нафтом у свету – Ирану, Руској Федерацији и Венецуели, Багери примећује да је ЕУ изузела неке европске земље од примене санкција Русији, али да то није учинила са Србијом.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво