Читај ми!

Стано: Oтклонити узроке кашњења у примени споразума Београда и Приштине о енергетици

Портпарол Европске уније Петер Стано каже да је кашњење у примени споразума о енергетици, постигнутог у Бриселу између званичника Београда и Приштине у јуну ове године, последица "техничких аспеката", те да ЕУ тражи отклањање узрока без одлагања.

"Кашњења у спровођењу мапе пута су због техничких аспеката, за које је ЕУ тражила од страна да се позабаве без одлагања", рекао је Петер Стано у писаном одговору порталу Албанинанпост.

"Радимо са свим укљученим странама на проналажењу начина за превазилажење тренутног кашњења у имплементацији", додао је Стано и указао на то да ЕУ нуди инструкције како да одговори на отворена питања.

Напомиње да "ЕУ олакшава дијалог између страна и да није арбитар".

"Коначну одговорност за успешну примену енергетских споразума и мапе пута имају стране", додао је Стано.

Такође је истакао да ЕУ помно прати активности обе стране за енергетску мапу пута у својству фасилитатора и гаранта споразума о дијалогу.

"КОСТ, КЕДС и Електросевер су у редовној комуникацији. Такође, редовно извештавају ЕУ и САД", додао је Стано.

Одговор Петра Стана уследио је пошто је главни преговарач владе у Приштини Бесник Бисљими изјавио да су се жалили Европској унији због неуспеха по питању споразума о енергетици на северу.

"Послали смо писмо Европској унији за Електросевер, који није испоштовао рок од 100 дана, сада тече додатно време и то значи да може бити последица по лиценцу", рекао је Бисљими пре неколико дана.

Медији у Приштини су известили да је председник одбора Регулаторне агенције за енергетику у Приштини Имер Фејзулаху изјавио да осим прве тачке која се тиче издавања лиценце за снабдевање у оквиру водича, ниједна друга тачка споразума са Београдом до сада није завршена.

Из Владе Србије је са друге стране саопштено да је лиценца Електросеверу достављена шест дана након усвајања мапе пута о енергетици, али да српска страна још увек чека да јој КЕДС достави нацрт комерцијалног уговора о пословној сарадњи са Електросевером, о чему је указано свим учесницима у спровођењу споразума.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво