Читај ми!

Шефица мисије Србије при Савету Европе: Дискусија о захтеву Приштине завршена без закључка

У Савету Европе завршена је дискусија о захтеву Приштине за пријем у ту организацију без закључка о прецизном датуму стављања на агенду Савета о поновној расправи, рекла је за РТС шефица мисије Србије при СЕ Александра Ђуровић.

Александра Ђуровић је изјавила за РТС да је у Савету Европе завршена дискусија о захтеву Приштине за пријем у ту организацију без закључка о прецизном датуму стављања на агенду о поновној расправи.

Напоменула је да је исход састанка да још није донета одлука о отпочињању процедуре и да ће се том питању вратити на неком од наредних састанака.

"Данашњи састанак је завршен тако што тачка у виду одлуке о отпочињању процедуре за чланство није била на дневном реду, али јесте одржана дискусија на ту тему, где су све делегације присутне, дакле од 46 земља чланица све су имале прилику да узму учешће у дискусији и да искажу своје ставове о том питању", каже Ђуровићева.

Захвалност земљама које су подржале територијални интегритет Србије

Иако, како је напоменула, нису све учествовале у дискусији, био је значајан број оних земаља које су подржале позицију Србије.

"Желим да се захвалим свим оним земљама које су јавно иступале на становишту поштовања територијалног интегритета Србије, на чему смо им ми захвални. Ту бих истакла Шпанију, Словачку, Азербејџан, Молдавију и Грузију", поручила је Ђуровићева.

Наводи да једна група земаља сматра да без икаквих посебних услова треба покренути ту процедуру учлањења, игноришући право и међународно право, Резолуцију 1244 и све аргументе које иду Србији у прилог.

"Такође, постоји и друга група земаља, које подржавају генерално њихову апликацију за чланство, али изражавају забринутост због тренутка у којем је та апликација дошла када овде постоје бројна питања од значаја за Савет Европе и где је посебно истакнут значај одржавање јединства који је постигнут у самом Комитету министара, а једна оваква апликација односно процесуирање захтева тзв. Косова би довело до тога да би Комитет министара свакако био подељен и то јединство на које су сви поносни просто би нестало", објашњава Ђуровићева.

Каже да су у Савету Европе, када је Украјини нарушен територијални интегритет, сви истицали значај поштовања међународног права и територијалног интегритета Украјине.

"Још увек та тачка је врло актуелна, када имамо рат који се води на тлу Европе", додаје Ђуровићева.

Састанци Комитета сваке среде

"Сваке среде одржавамо састанке Комитета министара и стално се суочавамо са тим неким најавама да ће то да се разматра на неком од наредних састанака. Ми смо овде врло будни и врло смо активни у покушајима да до тога не дође", каже шефица Мисије Србије при Савету Европе.

Сматра да се то неће десити пре 19. октобра, када се очекује извештај о поштовању људксих права на територији Косова и Метохије, који треба да представи комесар за људска права СЕ.

"Мислим да до тада неће бити покушаја да се то питање покрене у виду стављања те тачке на дневни ред. Али на неким састанцима након тога сигурно ћемо опет бити у ситуацији да интензивном дипломатском активношћу спречавамо такве покушаје", закључује Ђуровићева.

Половином маја у Стразбур је стигао званичан захтев за пријем Приштине у Савет Европе. Иако је председавајући Комитета планирао да ту тачку стави на дневни ред, у српској мисији у Стразбуру су тада рекли да је Београд интензивним дипломатским напорима успео то да спречи.

Ипак, како су објаснили, процедуре су такве да се до последњег тренутка није знало да ли ће се данас о томе расправљати.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво