Вучић с представницима јапанске трговинске организације Џетро

Председник Александар Вучић састао се са представницима јапанске организације за спољну трговину Џeтро с којима је разговарао о досадашњим и новим инвестицијама те земље, јачању економске сарадње, као и унапређивању свеукупних односа Србије и Јапана.

Александар Вучић је истакао да је Србија поносна на постигнуте резултате у оснаживању билатералних економских веза, те изразио задовољство досадашњим улагањима јапанских компанија у нашој земљу.

"Диверсификација јапанских инвестиција у Србији прати промену структуре нашег укупног извоза у свет чиме јапанске компаније које производе у Србији дају снажан допринос још већој интегрисаности наше земље у европске и глобалне ланце снабдевања, нарочито у ауто индустрији", оценио је председник.

Навео је да тренутно, од три водећа производа у српском извозу у свет, чак два долазе из области производње компоненти за ауто-индустрију, у коју су укључени јапански инвеститори.

"Сарадња са Јапаном је од изузетног значаја за Србију. Данас можемо да се похвалимо све већим бројем инвестиција и трговинске размене, а ја сам уверен да улазимо у период још интензивнијег развоја економске сарадње између наше две земље", рекао је Вучић.

Позвао је јапанске инвеститоре да покрену своје пословање у Србији и тако помогну јачању односа двеју земаља.

Наводећи јапанску предузетничку свест и смисао за организацију као узор, Вучић је рекао да је Србија данас на путу да постане лидер региона у иновативним технологијама и њиховој примени у аутомобилској и хемијској индустрији, производњи елемената за железнички транспорт.

Изразио је наду да ће доћи до интензивирања развоја будуће економске сарадње између две земље.

"Иако је Србија у Јапану до сада у великој мери била позната махом по спорту и препозната као земља Новака Ђоковића и Драгана Стојковића Пиксија, желимо да нашу земљу, у времену које долази, посети далеко већи број јапанских туриста како би своје импресије о Србији, њеним лепотама и људима могли да преносе даље. То исто очекујемо и по у питању јапанских фирми", истакао је председник.

Поручио је да ће компаније попут Јазакија, Тојо тајерса, Иточуа, Нидека, Тојота Цушо-а, Џапан Тобако-а сигурно бити најбољи промотери за долазак нових јапанских инвеститора у Србију. 

Вучић је истакао и да ће Србија и Јапан ове године обележити важан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа, што је само показатељ дуге и свеобухватне повезаности два народа.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво