Читај ми!

Александар Вучић се састао са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром спољних послова Краљевине Саудијске Арабије Фејсалом бин Ферханом ел Саудом о сарадњи у области одбране, војне индустрије и енергетике, као и о обновљивим изворима енергије.

Александар Вучић је захвалио високом госту на првој билатералној посети Министарства иностраних послова Саудијске Арабије Србији и додао да је наша земља заинтересована за продубљивање сарадње са Краљевином Саудијском Арабијом, коју види као потенцијално важног партнера.

Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да постоје бројни неискоришћени потенцијали за развој партнерства у области пољопривреде, туризма, грађевинарства, ИТ сектора и енергетике, као и у сфери обновљивих извора енергије, о чему је на састанку посебно било речи, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Председника.

Саговорници су такође истакли и области војно-економске, војно-медицинске и војно-образовне сарадње, коју би у предстојећем периоду требало додатно ојачати и унапредити.

Указујући на бројне велике светске компаније које већ дуго и успешно послују у Србији, председник Вучић је упутио позив и пословним људима и инвеститорима из Саудијске Арабије да улажу у нашу земљу и да учествују у заједничким пројектима са нашим привредницима.

Министар Ел-Сауд је додао да је управо пословна заједница кључни фактор у изградњи добрих односа између земаља и изразио интересовање за јачање сарадње у свим доменима од обостраног интереса, те су се саговорници сагласили да треба додатно радити на повезивању пословне заједнице наше две земље, као и да би организација пословног самита који би окупио успешне привреднике и инвеститоре, значајно унапредила економске односе између Србије и Саудијске Арабије.

На састанку је било речи и о начинима за даље унапређење и јачање укупних билатералних и економских односа, али и политичког дијалога на свим нивоима, као основе за дубље међусобно повезивање и разумевање по питањима од значаја на билатералном и мултилатералном плану.

Председник Вучић написао је на налогу на Инстаграму Будућност Србије, да је имао имао  велику част и посебно задовољство да се састане са министром Eл Саудом током прве билатералне посете нашој земљи.