Читај ми!

Део опозиције, професори и академици објавили Декларацију о реинтеграцији КиМ у уставноправни поредак Србије

Чланови Народне странке, Двери, Заветника, коалиције НАДА, група професора и академика објавили су Декларацију о реинтеграцији Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије.

На конференцији за медије текст Декларације прочитао је академик Матија Бећковић.

Суочени са притисцима западних сила да се косовско питање хитно реши, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу, полазећи од потребе да се превазиђу заблуде из прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу, наводи се у тексту декларације.

Како наводе потписници, неприхватљиви су предлози о подели и размени територија, одрицању од Косова и Метохије, предаји дела или целе територије, чланства "Косова" у Уједињеним нацијама и други који на било који на било који начин угрожавају целовитост покрајине у саставу Републике Србије.

"Нико нема ни право ни легитимитет да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије", додаје се у Декларацији.

"Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане пуна реинтеграција територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставноправни поредак Републике Србије", наводи се у тексту Декларације.

"Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставноправна реинтеграција обавити на заједничку корист", закључује се у Декларацији.