Читај ми!

Вучић са Мицотакисом: Захвалност Грчкој што разуме позицију Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се у Софији са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о пројектима и плановима за превазилажење енергетске кризе, али и о европском путу Србије и актуелној ситуацији у региону.

Саговорници су се сагласили да Европа пролази кроз једну од најтежих енергетских криза у историји и да заједнички пројекти, попут изградње гасног интерконектора Бугарска–Грчка, представљају сигуран начин за стабилно снабдевање овим енергентом, наводи се у саопштењу Председништва.

Председник Вучић је истакао да је за Србију, која наставља да бележи снажан индустријски и економски раст и сталан прилив страних инвестиција упркос глобалној кризи, од кључног значаја да обезбеди енергетску сигурност за грађане и привреду.

У том контексту, заједничка борба за енергенте представља императив не само за земље региона, већ и за све европске земље које су без изузетка погођене негативним ефектима ове кризе, истиче се у саопштењу.

Председник Вучић је захвалио премијеру Мицотакису на подршци Грчке нашој земљи у снабдевању гасом у пакету са земљама Европске уније, што би нам донело додатну стабилност у предстојећем периоду, али и на томе што разуме позицију Србије.

Говорећи о европском путу наше земље, председник је нагласио да то остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, додавши да у актуелној геополитичкој ситуацији наша земља остаје подједнако посвећена очувању територијалног интегритета и поштовању међународног права.

Председник Вучић је још једном захвалио премијеру Мицотакису на подршци Грчке суверенитету Србије и додао да је за нас такав доследан став од огромног значаја.

Председник Вучић и премијер Мицотакис су се сагласили да су билатерални односи две земље на изузетно високом нивоу, као и да ће наставити заједнички да раде на њиховом додатном унапређењу, закључује се у саопштењу.