Читај ми!

Лутовац: Неприхватљиво да се КиМ користи за пропаганду; Јованов: Опозиција не нуди реалну политику

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац каже за РТС да се мора паралелно радити на томе да држава буде демократска, и на нормализацији односа са Приштином. Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов истакао је да опозиција не нуди реалну алтернативу владиној политици по питању Косова и Метохије.

Зоран Лутовац је Јутарњем програму, говорећи о питању Косова и Метохије, рекао да председник Александар Вучић није требало да представља извештај на посебној седници Скупштине Србије.

"Ако је у питању технички извештај, зашто неко из Владе није дошао да га представи, него председник", упитао је Лутовац.

Сматра да је председник Вучић користио скупштинско време за сопствену политичку промоцију и да није прихватљиво да се, како је рекао, питање КиМ користи за пропагандне сврхе.

Лутовац наводи да је предлог Демократске странке изнео на седници Скупштине и да, како је рекао, о статусу КиМ не може да говори аутократски режим.

"Најпре морамо да променимо уређење државе, да буде демократска, да се поштују институције и процедуре, и паралелно са тим да радимо на нормализацији односа са Приштином. Говорим о нормализацији протока робе, капитала и услуга, да вас не третирају када улазите преко административне границе као да прелазите у другу земљу, на другу планету", истиче Лутовац.

Када се то уради, додаје, доћи ће се до потпуно новог амбијента за разговор о будућем статусу Косова и Метохије.

Миленко Јованов је одговорио да је то још једна лицемерна поставка и да су у аутократијама опозициони лидери у затворима, а не на јавном сервису.

Оценио је и да предлог који је навео Лутовац једноставно није реална политика.

"Они знају шта неће, неће оно што Влада ради, али алтернативу не нуде", сматра Јованов.

Указује да је за велики број западних земаља статус решен нелегалном и неуставном одлуком Приштине да прогласи независност.

"Ми се сада боримо на неки начин да то питање за који су они рекли да је готово вратимо на сто, и то је оно што је Вучић успео, да се о том питању говори не као о завршеном, него као незавршеном и зато се дешавају притисци на Србију, јер се без Србије та питања не могу затворити", наводи Јованов.

Истиче да се у Скупштини, као једина алтернатива Вучићевој политици, чуло или да се призна Косово или да се иде у рат.

Шеф посланичке групе СНС-а је објаснио да је председник државе говорио о техничком извештају зато што је учествовао у разговорима.

Јованов је, упитан да ли ће влада бити формирана у октобру, рекао да ће бити формирана у законском року.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се