Читај ми!

РТС имао увид у извештај ЕП: ЕУ да не наставља преговоре са Србијом док не уведе санкције Русији

Европски парламент позваће ЕУ да не наставља приступне преговоре са Србијом све док се Београд не усклади са политиком санкција према Русији и не постигне значајан напредак у реформама, стоји у извештају парламента о стратегији проширења ЕУ, у који је увид имао РТС.

"ЕУ треба да постави као приоритет усклађивање земаља кандидата са заједничком европском спољном политиком и настави приступне преговоре са Србијом само ако се она усклади са санкцијама ЕУ према Русији и постигне значајан напредак у реформама везаним за пут ка ЕУ", наводи се у извештају о стратегији проширења, чији аутор је посланик групе Социјалиста и социјалдемократа Тонино Пицула.

Извештај позива ЕУ да размотри коришћење европских фондова намењених Србији, у светлу усклађености са спољном политиком, "посебно пројеката финансираних у оквиру Економско-инвестиоционог плана за Западни Балкан, како би се осигурало да сва издвајања из ЕУ буџета буду потпуно сагласна са њеним сопственим стратешким циљевима и интересима".

О извештају о "Новој стратегији проширења" ће се гласати на седници спољнополитичког одбора Европског парламента 13. октобра, а о његовом садржају је кроз компромисне амандмане већ постигнута сагласност највећих политичких група Народних странака, Социјалиста и социјалдемократа, Зелених и групе Обновимо Европу.

Усаглашени текст амандмана позива Србију да се "систематски усклађује са свим рестриктивним мерама ЕУ према Русији, и мерама генерално", као и да демонстрира напредак у демократији, владавини права и пригрли европске вредности и приоритете".

У делу извештаја који говори о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент позива ЕУ да појача свој ангажман како би се постигао правно обавезујући споразум "заснован на међусобном признању две стране, у оквиру дијалога", што је, како се оцењује, кључно за њихов напредак ка ЕУ и уједно нешто што ће "допринети регионалној стабилности и просперитету."

Након гласања на спољнополитичком одбору 13 октобра, извештај о "Новој стратегији проширења ЕУ" требало би да буде усвојен у форми резолуције на пленарној седници Европског парламента у новембру.

Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама.

Европски парламент нема овлашћења у области проширења и не одлучује о току приступних преговора, али усвојене резолуције имају политичку тежину коју могу да узму у обзир и друге европске институције.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво