Усвојен ребаланс буџета Града Београда, формирано предузеће које преузима наплату карата

Одборници Скупштине Града Београда изгласали су ребаланс буџета за 2022. годину. Град је формирао и предузеће које ће преузети наплату карата у јавном превозу.

За ребаланс буџета Града Београда гласало је 57 одборника градског парламента, док је против било њих 36.

Одборници градске скупштине неколико сати су расправљали о ребалансу буџета за 2022. годину, који је у односу на претходни повећан за 4,5 одсто и износи близу 154 милијарде динара.

Ако се дода и 19 милијарди, колико ће после ребаланса износити буџети градских општина, Град располаже са више од 170 милијарди динара.

Ребалансом ће највише средстава бити искоришћено за покривање трошкова енергената до краја године.

За гас је обезбеђено 618 милиона динара. Када се додају угаљ, мазут, лож-уље, то укупно износи 1,07 милијарди динара.

Град ће у трећем и четвром кварталу ове године за енергенте потрошити више од осам милијарди динара.

Општине ће ребалансом добити 1,8 милијарди динара, а новац је намењен плаћању старих дугова.

Ребалансом је обезбеђено милијарду динара за асфалтирање улица. Градска чистоћа добиће и триста милиона динара за јавну расвету.

Планирано је да се за субвенционисање боравка деце у приватним вртићима потроши две и по милијарде динара.

Ребалансом је обезбеђено и 1,8 милијарди динара за око 400.000 породица које имају децу млађу од 18 година.

Ваучере у вредности од 6.000 динара добиће и сви запослени који брину о деци: васпитачи, учитељи, наставници, професори, васпитачице.

Формирано предузеће које преузима наплату карата

Град је формирао и два нова предузећа, за управљање парковима и обезбеђење услова за њихово уређење, и комунално предузеће за наплату, логистику и руковођење јавним превозом.

Новоформирано предузеће већ наредних дана преузеће наплату карата, а потом и контролоре.

Управо формирање ових предузећа био је повод да синдикати комуналних предузећа организују протест испред зграде градске скупштине, на којем је речено да не постоји дијалог са градском влашћу, и да су ова предузећа формирана на незаконит начин, чиме ће бити угрожени запослени у комуналним предузећима.

Градоначелник Александар Шапић је на ове тврдње одговорио да оне који су организовали протест заправо боли то што је неко одлучио да се позабави тиме како се троше паре у појединим градским предузећима, и да због нових предузећа нико неће остати без посла.

У Београду се оснива предузеће за управљање парковима

У Београду ће бити основано јавно комунално предузеће за управљање парковима на десет градских општина и обезбеђивање услова за њихово уређење, употребу и унапређење, а зваће се "Београд парк", одлучено је вечерас на седници Скупштине града Београда.

Како се наводи у образложењу одлуке, ново предузеће бавиће се управљањем парковима у општинама Вождовац, Врачар, Звездара, Земун, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град и Чукарица.

Шеф одборничке групе "Морамо" Добрица Веселиновић критиковао је предлог одлуке, наводећи да је развој деце важан и да се он, између осталог, дешава и у парковима на игралиштима и справама за вежбање која су ту постављена.

Међтим, он сматра да сва игралишта која се типски праве, са истим справама нису добра јер, како каже, исте справе не допуштају да се деца развијају у складу са свим својим потенцијалима.

Предложену одлуку критиковала је и шефица одборничке групе "Уједињени" Мила Поповић која сматра да није потребно да се оснива предузеће "Београд парк" јер, додала је, већ имамо "Зеленило Београд" које се бави одржавањем паркова.

Она је изразила сумњу да ће ново предузеће да води ка приватизацији београдских паркова.

На то је шеф одборничке групе СНС Александар Мирковић рекао да ће време показати да је њена сумња неоснована.

"Разумем да све доводите у питање, све одлуке које су на дневном реду. За сваку одлуку, ма колико она била суштински добра, увек сте гледали да нађете нешто што је сумњиво, проблематично, али време ће показати да је свака та сумња неоснована, а ви нама нећете упутити извињење, као ни за све друге неистините ствари које сте говорили", рекао је Мирковић.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара