Читај ми!

Брнабић: Биће добрих вести о даљем јапанском улагању у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Токију, након радне вечере са представницима јапанских компанија које послују у Србији, да су они задовољни пословном климом у нашој земљи, наводећи да ће бити добрих вести када је реч о даљем улагању јапанских компанија.

Ана Брнабић је новинарима у Јапану рекла да имамо велике инвеститоре из Јапана, попут "Нидека", "Тојо тајерса", "Мицубишија", "Минта", "Јазакија", "Јапан тобака", "Иточу"...

"Све је веће интересовање јапанских компанија да улажу у истраживање и развој", рекла је Брнабићева након састанка са јапанским привредницима.

Навела је да је једна јапанска фармацеутска компанија "Такеда" пре десетак дана потписала Споразум о сарадњи са српским Иститутом за развој вештачке интелигенције, како би заједнички радили на једном иновативном програму.

"Сви су задовољни пословањем у Србији и, не бих да прејудицирам, али чини ми се да ћемо имати позитивне вести о даљем присуству јапанских компанија код нас", истакла је Брнабићева.

Подсетила је да је после посете бившег премијера Јапана Шинза Абеа Србији, чијој је државној сахрани данас присуствовала, дошло до драстичног повећања јапанских инвестиција у Србији.

Вечери са премијерком су присуствовали председник "Toyo Tire Corporation" Такаши Шимизу, председник "Yazaki Corporation" Рику Јазаки, те председник Управног одбора "Japan Tobacco" Муцуо Иваи.

Такође, ту су и били и председник компаније "Minth Japan" Томојуки Јамада, као и Софи Чин из "Minth Group", извршни директор "Automotive Division", дела "Toyota Tsusho Corporation" Шигеру Харада Харада као и Рикија Ивасе, генерални менаџер одсека за глобалну продају "Toyota Tsusho Corporation", извршни потпредседник "Mitsubishi Corporation" Кијотака Кикући, као и један од потпредседника NIDEC групе Ђунићиро Нагајама.

"Абе много учинио за Србију, то не заборављамо"

Бивши јапански премијер Шинзо Абе много је учинио за односе Србије и Јапана, изјавила је Брнабићева, наводећи да је њено присуство на државној сахрани Абеа израз поштовања и показатељ да Србија то не заборавља.

"Данас је била државна сахрана Шинза Абеа, човека који је изузетно много учинио за односе Србије и Јапана. Он је први премијер који је после 30 година посетио Србију, са делегацијом привредника и отворио простор за много бољу политичку и економску сарадњу Србије и Јапана", рекла је Брнабић новинарима у Јапану.

Иако су Србија и Јапан географски знатно удаљени, после посете Абеа све се променило, додала је Брнабићева.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић одликовао Абеа Орденом Србије на ленти, за све што је урадио за зближавање Србије и Јапана.

"Зато је Токио место где је високи званичник Србије морао да буде и да покаже поштовање и да покаже да то не заборављамо", поручила је Брнабићева.

Указала је и на занимљиву чињеницу да су на данашњи дан, 27. септембра 1882. практично успостављени дипломатски односи Србије и Јапана, разменом првих дипломатских писама.

Важни билатерални састанци у Јапану

Премијерка се у Токију састала са премијером Сингапура и са председником Палауа, као и са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

"Имала сам веома добар састанак са премијером Сингапура, са том земљом имамо све бољу сарадњу, јер се наши приоритети у развоју поклапају, будући да је Сингапур лидер у електронској управи и један од најнапреднијих у употреби вештачке интелигенције", рекла је Брнабићева.

Најавила је да ће 3. октобра у Србији бити организована велика међународна конференција о развоју вештачке интелигенције, на којој ће учествовати и представници Сингапура.

Такође, 20. октобра у Београду ће, са Светским економским форумом, бити одржана велика међународна конференција о биотехнологији, којој ће присуствовати и два министра Владе Сингапура, најавила је Брнабићева.

"И у реформи образовања, у области дигитализације, иновација, развоја... Све нас то спаја са Сингапуром, а ја сам добила и позив за посету, и надам се да ћу ускоро моћи да одем, како бисмо даље радили на развоју наше сарадње", рекла је премијерка.

Други добар и важан састанак, премијерка Србије имала је са председником државе Палау, која је 2019. године повукла признање тзв. Косова.

"Захвалила сам се новом председнику те земље, који је преузео дужност прошле године, и искористила разговор да направим простор за даљу политичку сарадњу са Палауом", рекла је Брнабићева.

Додала је и да је разговарала са премијером Луксембурга Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се