Читај ми!

Шеф ЕУ у Приштини: Kрајње је време за спровођење одлуке о имању манастира Високи Дечани

Шеф Kанцеларије Европске уније у Приштини Томаш Шуњог изјавио је да је крајње време да институције у Приштини спроведу одлуку Уставног суда о законском упису земљишта православног манастира Високи Дечани.

Томаш Шуњог је у интервјуу за портал Албанијан пост, подсетио да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом је потврђено власништво манастира над неколико десетина хектара земљишта.

"Сматрамо да је крајње време да косовске институције брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о земљишту манастира Високи Дечани", рекао је Шуњог и оценио да би спровођење пресуде "показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа Европске уније и Европске конвенције о људским правима, и да би допринело преко потребном дијалогу међу заједницама на Kосову".

За дијалог Београда и Приштине казао је да је тај "процес у сувласништву две стране које одређују агенду, брзину, садржај и исход дискусије".

"ЕУ као посредник у дијалогу ради са обе стране на свеобухватној нормализацији односа, решавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу с обзиром на директну везу између нормализације свеобухватних односа и конкретних перспектива за њихове аспирације у ЕУ", објаснио је Шуњог.

Упозорио је и да је у порасту број случајева међуетничког насиља на KиМ и да тај проблем мора да се решава. Kао пример навео је жалбе српских житеља села Гојбуља код Вучитрна, те да су му забринутост лично пренели током посете том селу ове године.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво