Читај ми!

Шеф ЕУ у Приштини: Kрајње је време за спровођење одлуке о имању манастира Високи Дечани

Шеф Kанцеларије Европске уније у Приштини Томаш Шуњог изјавио је да је крајње време да институције у Приштини спроведу одлуку Уставног суда о законском упису земљишта православног манастира Високи Дечани.

Томаш Шуњог је у интервјуу за портал Албанијан пост, подсетио да је прошло више од шест година од пресуде Уставног суда у Приштини и скоро десет година од одлуке Посебне коморе Врховног суда којом је потврђено власништво манастира над неколико десетина хектара земљишта.

"Сматрамо да је крајње време да косовске институције брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о земљишту манастира Високи Дечани", рекао је Шуњог и оценио да би спровођење пресуде "показало посвећеност Приштине владавини права, једном од водећих принципа Европске уније и Европске конвенције о људским правима, и да би допринело преко потребном дијалогу међу заједницама на Kосову".

За дијалог Београда и Приштине казао је да је тај "процес у сувласништву две стране које одређују агенду, брзину, садржај и исход дискусије".

"ЕУ као посредник у дијалогу ради са обе стране на свеобухватној нормализацији односа, решавању отворених питања и очекујемо да стране брзо испуне своје обавезе у дијалогу с обзиром на директну везу између нормализације свеобухватних односа и конкретних перспектива за њихове аспирације у ЕУ", објаснио је Шуњог.

Упозорио је и да је у порасту број случајева међуетничког насиља на KиМ и да тај проблем мора да се решава. Kао пример навео је жалбе српских житеља села Гојбуља код Вучитрна, те да су му забринутост лично пренели током посете том селу ове године.