Читај ми!

Вучић на крају посете Њујорку: Нећемо се одрицати територијалног интегритета, ни европског пута

Председник Александар Вучић истакао је, на крају вишедневне посете Њујорку, да ће следећа зима бити тешка и да је због тога важно правити већи финансијски бафер, о чему је разговарао са шефицом ММФ-а Кристалином Георгијевом. Навео је да се Србија неће одрицати територијалног интегритета, ни европског пута.

Александар Вучић је, у изјави новинарима, резимирајући састанке које је имао у Њујорку, подсетио да је присуствовао неформалној вечери Светског економског форума, на којем су били многи лидери од белгијског премијера, до шефова дипломатије Украјине, Јапана, Костарике, Руанде, Панаме, али и шефица ММФ-а Кристалина Георгијева.

"Са Георгијевом сам се дуго задржао у разговору о прављењу стенд бај аранжмана. Важно је да правимо већи финансијски бафер како би се осигурали за зиму. Цитирао бих шта ми је рекла, а то је да ће ова зима бити веома тешка, а следећа још тежа", пренео је Вучић на крају посете Њујорку, где је говорио на Генералној скупштини УН.

Указао да су владе нешто новца уштеделе за ову зиму, а да ће за следећу бити тешко одвојити средства, па ће многе земље нестати са радара финансијске стабилности.

"Морамо то да избегнемо да правимо већу бафер зону, да радимо на расту и развоју Србије. Питао сам је како да радимо на томе и она је рекла, радите на финансијским баферима", казао је председник.

Вучић је рекао да је данас имао доста састанака са представницима афричких земаља, словеначким пријатељима, као и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

"Разговарали смо о билатералним питањима. Захвалио сам му се на подршци нашем територијалном интегритету", подвукао је председник Србије.

"Ми се боримо, не са Приштином, већ западним силама"

Председник Србије је, поводом активности председнице привремених институције у Приштини Вљосе Османи да избори додатна признања Косова, истакао да се не ради о борби Приштине, већ да се ради о нашој борби против онога што раде велике западне силе.

"Како видим радиће на све могуће начине и ми ћемо да се боримо. Видео сам већ три азијске и три афричке земље које су таргетовали. Ми ћемо да наставимо да радимо. Није питање Приштине, већ наше борбе против онога што ће радити све велике западне силе", поручио је Вучић.

Указао да те силе сада гледају да искључе једну Русију из УН, да је Србија мала, али и да ће тако мала успети да се сналази и бори.

"Нећемо се одрицати нашег територијалног интегритета и наставићемо европски пут Србије, поновио је председник и истакао да све ради да сачува Србију. 

Навео је да Србија гледа да преживи и да се види како ће и шта ће и додао да је тешко време и велико бреме пред нама.  

"Глобална ситуација се ужасно компликује" 

Председник је навео да је у Њујорку имао много билатералних сусрета, и поред званично најављених, а на питање у вези са разговором са заменицом државног секретара САД Викторијом Нуланд рекао да је и са њом разговарао о свим темама, као претходно и са саветником за националну безбедност председника САД, Џејком Саливеном.

Додао је да је важно да Србија има америчку подршку око економских реформи и економсог напретка земље.

Са друге стране, поново је указао да се глобална ситуација ужасно компликује.

"Свет неће бити исти. Ма колико да сам говорио, рекли би да сам 'драма квин', да измишљам... А, сада то овде осећате, и видите да се на такав начин говори. Биће много тешко", рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да су неки европски лидери, који су тражили састанак са Лавровим, морали да повуку свој пристанак са сусрет са њим.

"Било им је непријатно, иако су га тражили, јер је стигла забрана... То никад није било. Ништа од тога није било", констатовао је председник Србије.

Навео је да је готово сигуран да ће западне силе покушати да Русију искључе из Савета безбедности УН и истакао да Србија за то неће гласати.

"Да ли ће то успети или не, видећемо", рекао је Вучић.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво