Читај ми!

Аутобус са Србима пресретнут у Пећи

У Пећи су два младића албанске националности пратила Славицу Трбушић и остале чланове Удружења житеља Плањана из Призрена. На аутобус којим су се довезли у Пећ закачили су заставу тзв. државе Косово. "У аутобусу нисмо разумели шта нам два младића на албанском говоре, али су неколико пута својим возилом са локалним таблицама успоравали аутобус, да би се потом испречили на путу и зауставили нас. Окачили су заставу и све то сликали", испричала је Славица Јосифовић, једна од путница. Случај је пријављен полицији.

Аутобус са члановима Удружења житеља Плањана код Призрена насилно су у Пећи зауставила два младића и уз претње, окачила заставу тзв. Косова, потврдила је РТС-у Славица Јосифовић, један од путника.

"У аутобусу нисмо разумели шта нам два младића на албанском говоре, али су неколико пута својим возилом локалних таблица успоравали аутобус, да би се потом испречили на путу и зауставили нас. Окачили су заставу и све то сликали", испричала је Јосифовићева.

Навела је да су случај пријавили полицији у Пећи, испричали шта се десило, али нису добили тражену полицијску пратњу како би наставили пут даље.

У аутобусу са београдским регистарским ознакама је било више десетина Срба који су јуче у Плањану обележили Малу Госпојину.

Јутрос су кренули да обиђу Пећку патријаршију, а онда наставили пут према Прилужју без пратње.

"Доживели смо велики стрес, имали смо и дете у аутобусу, а и људе који су први пут на Косову и Метохији", навела је Јосифовићева.

Канцеларија за КиМ: Наставак организованог притиска на Србе

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овај чин и позива безбедносне структуре у Приштини да пронађу и приведу правди изгреднике који су угрожавали слободу кретања Срба из Плањана.

Канцеларија наводи да је очигледно да се ради о наставку организованог притиска на Србе, који има за циљ да изазове немир, страх и несигурност код српског станоништва на Косову и Метохији.

"И док председник Александар Вучић и Влада Србије улажу максималне напоре да у се нашој јужној покрајини очува мир и створе услови за заједнички живот и међусобно поверење између Срба и Албанаца, угрожавање слобода српског народа је свакодневно", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Све то, како се наводи, изазива забринутост и стрепњу, али и сумњу да се ради о настојањима да се Срби онеспокоје и испровоцирају, како би се добио алиби за неку опаснију акцију против српског становништва на Косову и Метохији.

"Влада Србије ће истрајати у настојањима да се на Косову и Метохији очува мир и успостави сигурност и безбедност за све грађане, упркос претњама и провокацијама које сада већ свакодневно долазе из Приштине, али ће исто тако истарајати и у намери да заштити своје сународнике и да им обезбеди нормалан живот", наводи се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво