Читај ми!

Седница парламента о КиМ, Вучић представио извештај: Ни посредно ни непосредно нећу признати независност

Посланици Скупштине Србије разматрали су данас на посебној седници парламента Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године. Председник Србије Александар Вучић представио је извештај. Нагласио је да Приштину интересују само печати и статусна решења, а не то како ће живети Срби и Албанци, али Београд покушава да подржи што више компромисних предлога. Расправа се наставља сутра од 10.00.

Наставак седнице сутра у 10

Народни посланици завршили су данашњу расправу, коју ће наставити сутра.

Председник Скупштине Владимир Орлић рекао је да се седница Скупштина наставља сутра од 10 часова.

Јованов: Грађани на КиМ суштински нису могли да чују алтернативу државној политици

Миленко Јованов, шеф посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све", рекао је да Србија на својој територији има конфликт који сама не може да контролише, већ је врло често у ситуацији да тај конфликт по замисли и жељи споља хладе и греју, по њиховим потребама.

Истакао је да је важно да прихватимо реалност, али не као еуфемизам за признавање самопроглашене независности Косова, већ да би сагледали ситуацију и нашли начин да ту реалност променимо у своју корист.

Сматра да грађани на Косову и Метохији данас суштински нису могли да чују алтернативу државној политици.

"Видели смо све алтернативе - једна је да признамо Косово а друга је да идемо рат. То је суштина, ни једни ни други то неће да кажу отворено, него користе разне приче, разне флоскуле. Није пријатно рећи - признајте независно Косово, још је мање пријатно рећи - хајде да идемо у рат, али то је суштина", рекао је Јованов.

Указује да је у принципу најлакше урадити или једно или друго, јер је у питању један тренутак.

"Оно што је тешко, то је оно што сте ви изабрали и то је оно што је политика коју ми подржавамо, а то је да се сваки дан на сваком месту и увек борите за Србију на Косову и Метохији", поручио је Јованов.

Опширније Краће

Извештаји Драгане Биберовић и Николине Ракић

Вучић о предлогу Уједињених: Боље је да имамо ефикасан тим који може да направи резултат

Председник Вучић је у одговору Борку Стефановићу, поводом предлога о формирању посебне Комисије и укључивању Скупштине у преговоре, указао на поделе у друштву и политици.

"Зато мислим да је боље да имамо ефикасан тим људи који може да ради и који може да направи резултат у складу са оним око чега смо се недвосмислено обавезали, а то је поштовање Устава Републике Србије, а кроз то и Резолуције 1244", сматра Вучић.

Опширније Краће

Стефановић: Укључити Скупштину у преговоре, предлози о напуштању дијалога опасни

Народни посланик Борко Стефановић из посланичке групе Уједињени - ССП, ПСГ, Преокрет, Слога сматра да је потребно укључити Скупштину у преговарачки процес.

"Дали смо предлог иницијативе овде у Скупштини, где тражимо да се формира Комисија, где би била два представника сваке посланичке групе, где би били позвани представници универзитета, Академије наука, невладиног сектора и Српске православне цркве. Онда би то тело у 30 дана направило предлог платформе и обликовало позицију Републике Србије, која би била донета овде на расправу у Скупштини", навео је Стефановић.

Истиче да су у тексту предложили три постулата - Устав, Резолуција 1244 и дијалог о свим отвореним питањима осим о признању самопроглашене независности.

"Ово је прилика да сви будемо укључени у процес и дамо допринос том јединству, која није једноумље", сматра Стефановић.

Оцењује да су предлози о напуштању дијалога опасни, и представљају авантуризам и "политичко слепило".

"Дизати руке и рећи - нећемо у томе да учествујемо, у оваквој геополитичкој ситуацији заиста је равно катастрофалном националном поразу", поручио је Стефановић.

Опширније Краће

Вучић Јовановићу: Србија поштује потписане споразуме, то није дефетизам

Председник Вучић је, у одговору Милошу Јовановићу, рекао да Србија поштује потписане споразуме, јер није "банана држава", и да то није нимало дефетистички став.

Поносан је, истиче, на Бриселски споразум, јер је тај споразум спасао Србију у том тренутку. "Не можете да измештате ствари из времена и простора, потписао га је мој коалициони партнер Ивица Дачић, волео бих да сам ја. Данас се држимо за тај споразум као за Дејтонски у БиХ", указао је председник.

На примедбу зашто Србија не реагује оштрије, упитао је зашто то нису сами урадили.

"Понашаћемо се одговорно и у складу са ситуацијом, а ситуација свакако неће ићи на боље, трудићемо се да имамо чврст став и истовремено покушамо да сачувамо мир за нашу децу и нашу будућности, и да у миру градимо нашу земљу", закључио је Вучић.

Опширније Краће

Јовановић: Оваква политика води у губитак КиМ, јер почива на уступцима

Шеф посланичке групе НАДА - Нови ДСС - ПОКС Милош Јовановић је истакао да је веома важно што је Вучић рекао да историјске токове није увек немогуће преокренути.

"То је наш једини задатак, да тај ток преокренемо, да ли је могуће, сигурно је могуће. Само је питање да ли је то могуће за нас, за нашу генерацију", оценио је Јовановић.

Међутим, поручио је да та посланичка група неће гласати за Извештај.

"Оваква косовска политика води у губитак Косова и Метохије, неминовно, јер почива на уступцима. Година чинимо уступке, деценијама", указао је Јовановић.

Резултат је, каже, да је на КиМ све мање државе Србије и последично све мање Срба.

Опширније Краће

Вучић Алексићу: Има грешака, али Албанци се захваљују лидеру ваше странке

Одговарајући Мирославу Алескићу, Вучић је истакао да има грешака, да ни српско руководство није идеално, али је подсетио на мишљење Међународног суда правде 2008. године.

"Албанци у Приштини се захваљују лидеру ваше странке, за кога кажу да им је донео независност, они кажу да су праву потврду независности добили 2008. године", рекао је Вучић.

Додао је и да ће прихватити предлог и упутити писмо УН и чланицама Савета безбедност да Србија не пристаје да Косово постане члан УН, иако сматра да то неће имати неког значаја, пошто сваког дана шаље пуно писама и разговара са међународним представницима у вези са КиМ.

Опширније Краће

Алексић: Председник говори шта Албанци нису испунили, то је пораз Београда

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао да је председник говорио о томе шта Албанци нису испунили.

То, оцењује, говори о свим поразима Београда у преговорима у претходних десет година.

"Где су те међународне везе и углед који смо створили, зашто то не искористите да помогнете Србима, како то да су Албанци способнији од нас. То је за нас пораз, ја желим добро овој земљи. Иако сте председник, ја навијам да постигнете што бољи резултат, јер ће то бити боље за мој народ", истакао је Алексић.

Алексић је рекао да би Београд требало да обустави дијалог са Приштином ако Заједница српских општина не буде формирана до краја године и да би Вучић требало да се обавеже и "пошаље писмо чланицама Савета безбедности УН и Русији и Кини да Србија не пристаје да Косово постане члан УН".

Опширније Краће

Вучић Лутовцу: За њих је статус завршено питање, о стандардима не желе да говоре

Вучић је у одговору Зорану Лутовцу подсетио, што се тиче политике "стандарди пре статуса", на погром од 17. марта 2004. године. "Ваљда на основу тих стандарда, они су добили награду и кроз планове Мартија Ахтсарија и подршку самопроглашеној независности", додао је председник.

За Запад је, истиче Вучић, статус завршено питање, а ми хоћемо да га вратимо. "За њих је статусно питање завршено, и то у ваше време", навео је Вуичић и рекао да они не желе да причају о стандардима.

Поручио је и да никада није био случај да једно говори страним званичницима, а друго домаћој јавности, и да је то флоскула која се понавља. "Ја нисам ви, да идем по амбасадама и да говорим да треба признати независност Косова, а онда идете и говорите о поштовању Устава", рекао је Вучић.

"Оно што говорим у Скупштини, говорим и Бајдену, и Путину, и Шолцу и Си Ђинпингу. То је снага српске позииције", истакао је Вучић.

Опширније Краће

Лутовац: Одмрзнута сарадња, а не замрзнути конфликт

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да је "заоштравањем односа, овај режим питање статуса преко реда довео у први план".

"Одмрзнута сарадња, а не замрзнути конфликт, стандарди пре статуса, то би требао да буде оквир за нормализацију", оценио је Лутовац.

Истиче да се не сме дозволити да екстремисти одређују меру односа са Албанцима.

То значи, објашњава, водити политику помирења и сарадње.

"Таква политика не може да се води док се истовремено води негативна кампања против албанског народа. Медији треба да буду промотери нормализације, а не заоштравања односа", истакао је Лутовац.

Оценио је и да је председник Вучић, прихватајући документе Приштине, наставио процес који је започео од доласка на власт. "Наставља да једно говори званичницима ЕУ, а за унутрашње потребе нешто сасвим друго", рекао је Лутовац.

"Његова Српска листа део је парламентарне већине на Косову и Метохији, део је албанске владе, а институције које су биле у надлежности Србије са севера, укључене су у правни систем Косова", истакао је Лутовац.

Опширније Краће

Вучић Милици Ђурђевић Стаменковски: Ваша политика уништила би земљу брзином муње

Вучић је Милици Ђурђевић Стаменковски одговорио да је јутрос говорио јасно и да нико није могао да извуче закључак да је рекао да Косово и Метохија није део Србије.

Ђурђевић Стаменковски је то успела, како је рекао, "извртањем речи".

"Политика коју бисте ви водили уништила би земљу брзином муње, то је политика непажње, неодговорности", оценио је Вучић и поручио да ће одговарати "без пардона" свима који држе демагошке и бесмислене говоре.

Опширније Краће

Ђурђевић Стаменковски: Шта је то што тражимо, а да нам не припада

Шефица посланичке групе Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски затражила је од председника Србија да направи тим за Косово и Метохију састављен од способних и стручних људи.

"Упорно се говори да Европска унија пред Србију поставља ултиматуме и захтеве, али не видим да сте им одговорили", рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Упитала је шта се постиже тиме што се упорно тврди да је све изгубљено.

"Једина реалност је да је КиМ саставни и неотуђиви део Србије, који је илегалном агресијом НАТО-а узурпиран, а 2008. године прекршено је све што је договорено резолуцијом 1244, када је једнострано проглашена независност такозваног Косова. Поставља се питање шта је то што ми тражимо, а да нам не припада, који су то нереални и максималистички захтеви о којима сте говорили", констатовала је Ђурђевић Стаменковски.

Опширније Краће

Орлић: Данас расправа до 23 сата, наставак и сутра

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао je да ће парламент који расправља о Косову и Метохији данас радити до 23 сата, али ће седница бити настављена и сутра.

Дачић: Дијалог са Приштином се мора наставити, јер другог решења нема

Председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је да се дијалог са Приштином мора наставити, јер другог решења, осим рата, нема, али да не зна ко би у том рату учествовао.

Дачић је рекао да је чуо коментаре да преговоре треба вратити у Уједињене нације, али да су преговори измештени на захтев Србије и да се по неким питањима не може назад.

Он је истакао да је најважније да се обезбеде мир и безбедност за Србе на Косову и Метохији, "јер без њих, ми више нећемо имати о чему да преговарамо".

Вучић Лазовићу: У политици се побеђује чињеницама, а не лажима

Након што је шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић рекао да садашња власт ради само у свом интересу, председник Вучић му је одговорио да се у политици побеђује чињеницама, а не лажима.

"Кад кажете да Брнабићева није ишла на КиМ, ишао сам ја, колико су нам дозвољавали", рекао је Вучић.

Председник каже да се његова имовина и имовина његове породице ни на који начин није увећела од када је на власти и да на такве неистине мора да одговори.

Говорећи о Оливеру Ивановићу, Вучић је рекао да је слао свог сина да однесе помоћ док је  Ивановић био у затвору. "Помагао сам њему и његовој породици не државним ресурсима већ лично. Предузели смо и дали све од себе да се расветли убиство", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Лазовић: Вучић противуставно преузео све полуге моћи

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је противуставно преузео све полуге моћи у земљи, па онда није чудо што је преузео функцију премијера и у парламенту представља извештај Владе о Косову.

Лазовић је констатовао да Вучић више не може да се одлучи да ли је председник Србије, премијер или председник месне заједнице.

Извештај Владе брани председник, који је у освит НАТО агресије бирао завесе за свој нови стан, истакао је он и додао да Вучић сваки пут кад се врати из Брисела себе представља као победника и спасиоца и "прича бајке".

Опширније Краће

Вучић: Ја у бајке не верујем

Ниједан мој одлазак у Брисел није скопчан ни са чим лепим, рекао је председник Србије и нагласио да споразуме које је потисала влада ове државе, попут споразума из 2013. године, као озбиљна држава морамо да признајемо.

"У бајке не верујем, али верујем у реалан и рационалан приступ. Како да кажемо да нећемо да идемо у ЕУ, ко ће да нас заштити, колико људи запошљавају немачке, француске, чешке, пољске фирме у нашој земљи? Зар ви мислите да већ не чујемо претње да ће повући инвестиције ако не признамо независност Косова? Зар то све треба да жртвујемо да бисмо некоме рекли 'ви сте бајка', не можемо да говоримо кроз емоције", истакао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић Обрадовићу: Бриселским споразумом није погажен Устав

Бриселским споразумом нисмо погазили Резолуцију, рекао је председник Александар Вучић, након говора Бошка Обрадовића.

Обрадовић је рекао да је Бриселски споразум антиуставан и да се о њему Уставни суд никада није изјаснио.  

"Рекли сте да се Уставни суд никада није изјаснио. Уставни суд се огласио, и никада није донео одлуку да је то противно Уставу Србије. Смета вам када говорим о митовима, а ви кажете – света земља, да ли сте ви већи Србин од мене? Знам и ја да кажем света земља, али то није суштина. Наша света земља се брани знањем, радом и Уставом и увек смо је бранили и штитили", истакао је Вучић реагујући на излагање Бошка Обрадовића.

"Кажете да никада нисмо покренули питање СПЦ, реч је о ноторној неистини. На сваком сусрету смо говорили о томе. О манастиру Дечани – не постоји дан ни тренутак у преговорима да нисмо говорили о монасима и статусу манастира. Ми смо изградили Храм Светог Саве, ми смо обновили и манастир Бањску, а да не причам о обнови свих цркава које су уништене у погромима", рекао је председник. 

Хиљаду година преговора је боље него један дан рата, истакао је Вучић.

Уследиле су реплике. 

Опширније Краће

Обрадовић: Морамо да мењамо преговарачку политику

Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери – патриотског блока рекао је да преговоре треба вратити у СБ УН.

Лидер Двери упитао је да ли се међу посланицима било ко залаже за независност Косова и рекао да би волео да добије одговор ко није за национално јединство и одбрану КиМ.

"Поштовање Устава и Резолуција 1244 Генралне скупштине УН треба да буде темељ за очување КиМ", истакао је Обрадовић.

Морамо да мењамо преговарачку политику, платформу јер губимо 0:15, истакао је Обрадовић и упитао зашто није формирана ЗСО, што је једино из Бриселског споразума што је на корист нашег народа, а све што је било на корист Албанаца је спроведено.

Опширније Краће

Почела расправа, представници посланичких група имају реч

Председници посланичких група позвани су да узму реч у расправи. Први за говорницом је био Шаип Камбери из посланичке групе Европски региони – Војводина, Санџак, Прешевска долина. Камбери је рекао да треба да се "изјаснимо о нашој прошлости и да осудимо злочине над Албанцима".

Камбери је рекао да је "Косово независно од Србије" и да се мора преговарати са тамошњим властима и да Србија нема утицај на то ко ће тамо бити на власти.   

Потом је говорио Балинт Пастор из Савеза војвођанских Мађара наводећи да ће гласати за прихватање Извештаја.

Пастор је рекао да све док се не формира Заједница српских општина, није могуће говорити о компромису и испуњавању обавеза.

Пастор је истакао да оно што ради Србија јесте поштовање међународног права.

Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери рекао je да преговоре треба вратити у СБ УН.

Лидер Двери упитао је да ли међу посланицима има било ко ко се залаже за независност Косова и рекао да би волео да добије одговор ко није за национално јединство и одбрану КиМ.

"Поштовање Устава и Резолуција 1244 Генралне скупштине УН треба да буде темељ за очување КиМ", истакао је Обрадовић.

Морамо да мењамо преговарачку политику, платформу јер губимо 0:15, истакао је Обрадовић и упитао зашто није формирана ЗСО, што је једино из Бриселског споразума што је на корист нашег народа, а све што је било на корист Албанаца је спроведено.

На почетку скупштинске расправе опет је било спорења око седења. Дошло је до полемике између Александра Јовановића Ћуте (Морамо–Заједно), Владимира Орлића и Ђорђа Микетића (Морамо–Заједно).

Опширније Краће

Вучић представио Извештај, расправа ће трајати 10 сати

"Србија ће чувати себе једино тако што ће да брани међународни правни поредак и на томе морамо да будемо истрајни. Живела Србија", рекао је Вучић на крају представљања Извештаја о преговарачком процесу.

Председник Скупштине је отворио расправу, а посланик Двери Бошко Обрадовић тражио је да се време за расправу, које је одређено да буде пет сати, продужи.  

После тога је изгласано да расправа траје десет сати.

Опширније Краће

"Сада имамо више земаља које не признају независност Косова"

Као врховни командант немам намеру да нашу децу шаљем у рат, рекао је у обраћању председник Србије, наглашавајући да има јасну политику, то је напредак, а не уништење Србије.

Истакао је да не жели ниједној, ни српској нити албанској, мајци да врати дете у ковчегу.

Вучић је рекао да када је реч о КиМ, опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.

"Срби тај зулум више не могу да трпе", поручио је Вучић.

Председник Србије не верује да је могуће постићи било какав договор са тренутним руководством из Приштине, јер њих интересује само примена силе.

"Последњих дана јасни су и покушаји потпуне промене арматуре разговора о КиМ од стране међународних преговарача. За њих је много важно да се крећемо ка неформалном признању независности Косова, и тај притисак ће се повећавати", истакао је Вучић.

Према његовим речима, два су разлога за то, прво јер нико не жели отварање новог сукоба на Балкану, а друго што имају потребу да избију аргумент председнику Русије Владимиру Путину, јер не могу да објасне како су противно међународном праву извршили агресију на Србију, која никада није ушла на територију неке друге земље.

"Водимо оштру борбу за очување наших националних интереса, па смо тако дошли до седам повлачења признања независности Косова и сада имамо више земаља које не признају независност Косова него оних који ту независност признају", нагласио је Вучић.

Опширније Краће

"Дијалог Београда и Приштине суштински се није померио"

Догађаји на терену показују да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом, а на то указује и последњи случај у Бабином Мосту, где су ножем рањена двојица Срба.

Када смо се изборили за 10 општина, требало је да дозволе и Прилужје, Племетину и Бабин Мост, подсетио је Вучић. 

Вучић је рекао да се дијалог Београда и Приштине суштински није померио, зато имамо на терену једнострано деловање Приштине и повећани број инцидената, што уноси страх код Срба које хоће да протерају из свих енклава са југа и са севера КиМ.

Каже да починиоци тих инцидената буду приведени па пуштени или не буду приведени, а забрињава и институционално насиље.

Према његовим речима, на северу траје континуирана кампања застрашивања Срба, што изазива реакцију нашег народа и први пут се појављују лица у старим, новим, различитим униформама који траже да бране КиМ, то довољно говори о сложености ситуације. 

Закључно са данашњим даном, само два лица, из Призрена и Лепосавића, пријавила су се за пререгистрацију. Срби неће да се одрекну српског имена и презимена, својих таблица, не сметају им албанске, али неће да се одрекну Републике Србије и то је њихов грех, али и оно у чему ћемо да их подржимо, каже председник.

"Желим да позовем Квинту да поведу рачуна да ће доћи крај том стрпљењу, Срби тај зулум више не могу да трпе. Молио сам их да не напуштају приштинске институције, али ако не буду имали избора, они ће чувати своја огњишта. Ми ћемо сачувати наш народ на Косову и Метохији, то је мој став који је добро познат међународној заједници", рекао је Вучић.  

Опширније Краће

"Највећи успех је то што је сачувано јединство Срба"

Не треба да постоји илузиjа код икога од нас, Косово је чедо Запада и они никада неће одустати од њега, поручио је посланицима председник Србије.

"Територијални интегритет је синтагма светиња када се говори о Украјини, али када је реч о Србији, она је мала и хоће да је згазе", рекао је Вучић.

Председник Србије каже да у свим разговорима са представницима земаља са Запада, Србији се поручује да ако хоће да иде напред, у будућност, и да припада модерним заједницама, мора да прихвати независност Косова, иначе ће да остане са друге стране завесе и неће моћи да напредује.

"Сваки разговор с њима је питање шта ће Срби да ураде да умилостиве захтеве Приштине. После НАТО агресије 1999. године, они су подстицали интересе Приштине, и радили на поделама међу Србима, у шта су уложили стотине милиона евра, правећи телевизије и станице које треба да унесу немир међу Србе, направили неке нове Србе који ће бити спремни да признају независност Косова", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је његов највећи успех то што је сачувано јединство Срба.

"Ми смо успели да сачувамо јединство Срба, и јужно и северно од Ибра, и то је мој велики успех јер су Срби разумели да морају да буду јединствени, да је то једини начин да сачувамо наше националне интересе", истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Београд поштовао све договоре, и оне из 2009, 2010, 2011. и 2013. године, али да Приштини сви ти договори служе да Срби изврше нешто, а када Албанци треба нешто да испуне, онда се позивају на устав и слично.

"Ја не знам како ће све ово да се оконча, али ћу све од себе дати да подржимо компромисна решења и да сачувамо мир са Албанцима. Желим да кличем миру, напретку и нормалности, а да ли ћемо успети, то не зависи од нас", рекао је Вучић.

Системски проблем у преговорима је тај што западни свет не жели да призна Резолуцију 1244 УН.

"Неће да чују за њу и кажу да се она променила због ситуације на терену, и не пада им на памет да врше притисак на Приштину да испуни договорено, пре свега формирање ЗСО. Чисто сумњам да ће се то и десити, без обзира на обећања, осим на нивоу некакве невладине организације", каже председник Србије.

Опширније Краће

"Опасност је блиска, објективна и озбиљна, спремни смо на дијалог упркос свему"

Председник Александар Вучић је рекао да смо изложени безбедносним изазовима.

"Имамо све веће присуство специјалних снага Приштине на северу Косова и Метохије, рекао је Вучић и додао да ће говорити о оружју и оклопним возилима које довлаче. 

Каже да не постоји вештачко генерисање криза са наше стране, како то овде неки "неодговорно говоре у хору са приштинским медијима".

"Опасност је блиска, објективна и озбиљна и о томе најбоље могу да вам посведоче представници српског народа. Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе. Србија је, упркос свему, спремна на дијалог", истакао је Вучић.

Наши војно-полицијски капацитети су десетоструко снажнији него што су били. Поседујемо више памети и мудрости и знамо где су границе озбиљности и одговорности да сачувамо мир и обезбедимо мир, рекао је председник.

Према његовим речима, ако би дошло до било каквог сукоба, била би то катастрофа за целу Србију. 

Важно постигниће је да смо одбранили право на употребу српских личних карата, што, како неки тврде, није било могуће раније, Срби сада могу слободно да се крећу, али то неки не желе да примете, каже Вучић. 

О несталим лицима се преговара, а проблем је у једној реченици која би требало Србију да означи одговорном из чега произлази њихов даљи захтев за компензацијама и ратној штети, а Србија осуђена за злочине, чак и злочин геноцида, подвукао је председник Вучић. 

Опширније Краће

Вучић: Никада ни посредно ни непосредно нећу признати независност Косова

У уводном делу излагања извештаја председник Србије је рекао да је државна политика везана за КиМ вођена између жељеног и могућег, а да су нам могућности често веома оскудне.

Председник Вучић је детаљно навео како се кретао број Срба који су живели на КиМ и да се процењује да их тамо данас живи између 6,5 и 7 одсто.

"Највећи број губимо почетком 20. века. До неког националног опоравка дошло је од 1921. године када је забележен раст од 26 до 34 одсто. До 1961. се одржава тај број на 27 одсто, а затим стрмоглаво пада на 11 одсто. Тај број је до 2000. године пао на 7 одсто, а према последњим проценама, креће се између 6,5 и 7 одсто, или око 100.000 Срба који живе на КиМ", навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да историјске токове није увек могуће, али није ни немогуће, преокренути.

"Желим, као неко ко се заклео над Уставом, да кажем да нећу никада, ни посредно ни непосредно, признати независност Косова, нити одсутати од борбе за КиМ", нагласио је председник Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Када је нешто за нацију болно, томе мора да се приступа одговорно

Председник Србије Александар Вучић рекао је на посебној седници о КиМ, обраћајући се посланицима, да ће макар део терета и бригу нашег народа поделити са њима, борећи се за кључно национално питање, за КиМ.

Када је нешто за нацију болно, томе мора да се приступа одговорно удруживањем свих друштвених снага, које ће нас подстаћи да превазиђемо разлике, истакао је председник.

Према његовим речима, Скупштина је право и једино место где се разговор може водити дубински.

Одговорна политика не може да почива на митовима. Сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући колики је њихов значај у стварању духа српског народа, не бисмо без њих опстајали, али да избегнемо суноврат које у прошлости нисмо могли да избегнемо, да не гинемо улудо, каже Вучић.

Тамо на Косову и Метохији, заједничком и српском и албанском, да пронађемо живот за Србе и Албанце. Све друго води нас ка новој дози пустих снова које нико неће моћи да оствари, рекао је Вучић.

Важно је да у политици људима понудимо шта је реално и шта је могуће, да урадимо оно што можемо, простор је такав да су нам могућности за напредак оскудне, истакао је Вучић.

Опширније Краће

Почела посебна седница парламента о КиМ, расправа ће трајати пет сати

Минутим ћутања у част недавно преминулом народном посланику Божидару Делићу, почела је посебна седница Скупштине Србије о Косову и Метохији. Присутно је 176 посланика.

На дневном реду парламента је Извештај о преговарачком процесу са Приштином, који ће поднети председник Србије Александар Вучић.

На почетку седнице председник Скупштине Владимир Орлић полемисао је са послаником Александром Јовановићем Ћутом. Орлић је рекао да није у реду да се расправља о томе где ће ко да седи. 

Опширније Краће

Извештај је представио председник Србије Александар Вучић, који је посланике и грађане обавестио о тренутном стању, изазовима који следе, као и о свему што је држава до сада урадила за српски народ на КиМ.

Председник Вучић је указао на низ инцидената против Срба на КиМ, као и на институционално насиље којем је српски народ изложен у покрајини, истичући да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом. 

Прецизирао је да је од 15. јуна 2021. године забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени па брзо пуштени, или нису ни приведени. 

Вучић је поновио да Србија није за сукоб, сматрајући да то није паметно решење, али је навео да ће, уколико дође до конфликта, Србија реаговати и додао да неће бити прогона Срба.

"Уколико наш народ буде нападнут, бићемо довољно снажни да их одбранимо, верујте ми на реч", навео је Вучић. 

Посебну седницу парламента о Косову и Метохији тражила је посланичка група СНС-а, али и неколико опозиционих посланичких група.

Поједине опозиционе странке су поднеле и своје предлоге резолуције о КиМ, попут Двери и Народне странке, а своју иницијативу предложиће на седници и посланичка група "Уједињени".

Посебна седница о Космету почела је у 10 сати и трајаће два дана.

Уочи посебне седнице, председник Народне скупштине Владимир Орлић каже да ће се о Косову и Метохији говорити отворено. 

О јединству у парламенту је тешко говорити, било би јако добро да неко из опозиције изађе и подржи државну политику, каже Орлић и додаје да ће Скупштина гласати о извештају. 

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да су добили исцрпан извештај о току преговарачког процеса, описани су сви аспекти и све теме током преговарачког процеса.

"Биће динамична и бурна расправа посебно од стране опозиционих посланика", рекао је Дрецун уз очекивање да ће бити и конструктивна.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво