Читај ми!

Самит лидера иницијативе “Отворени Балкан“, гости Абазовић, Тегелтија, Сијарто и Чавушоглу

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Димитар Ковачевски председавају Самиту у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Самиту присуствују и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Сијарто и Мевлут Чавушоглу.

Након отварања Самита састају се лидери иницијативе са представницима институција задужених за привлачење инвестиција у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", а потом и са представницима кризних група за снабдевање храном и енергентима у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Након састанака најављено је потписивање билатералних докумената – биће потписан према најавама из Министарства пољопривреде – споразум који ће регулисати сарадњу у области прехрамбене безбедности.

Два најважнија дела тог документа односиће се на гаранције да ће Србија, Северна Македонија и Албанија имати приоритет у међусобној размени основних животних намирница, као и на механизме спречавања реекспорта хране на трећа тржишта.

Након потписивања најављено је из кабинета званично обраћање медијима.

Последњи Самит лидера "Отвореног Балкана" одржан је у јуну на Охриду, када је потписан низ билатералних споразума.

Самиту је претходило отварање првог међународног сајма вина "Винска визија Отвореног Балкана", под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

Сајам вина је окупио најбоље произвођаче вина у региону и промовише Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе Отворени Балкан – заједничко тржиште које подразумева слободан проток људи, робе, капитала и услуга.

До недеље, више од 300 излагача из 20 земаља света представиће најбоље из својих винарија.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво