Читај ми!

Сурлић: Делује да ће Приштина поштовати договор, креативно решење Србије са обавештењима

Доцент на Факултету политичких наука у Београду Стефан Сурлић истакао је да делује да ће Приштина поштовати договор о личним картама. Сматра да је Србија пристала на компромисно и креативно решење да обавештања о личним картама не предаје сваком путнику. Истиче да је на тај начин послала поруку да дијалог није усмерен против Албанаца и слободе кретања већ да постоји статусни проблем.

Обавештења о личним картама јуче су постављена на административним прелазима на Косову и Метохији.

Стефан Сурлић изјавио је за РТС да за сада делује да ће Приштина поштовати договор, иако је постигнут усмено и нема писаних гаранција до када ће се и како примењивати, те да то у пракси значи да и Срби и Албанци могу да прелазе административну линију без већих задржавања и посебних докумената.

"Србија је пристала на компромисно и креативно решење да дисклејмере не предаје лично сваком путнику и на тај начин је послала јасну поруку да дијалог није усмерен против Албанаца и слободе кретања већ да постоји статусни проблем који не би требало да се одражава ни на Србе ни на Албанце који живе на КиМ", објашњава Сурлић.

Нада се и да, како каже, Срби који живе на КиМ више неће имати проблема, као што су имали до сада са употребом личних карата.

"Верујем да ће слобода кретања за Србе и Албанце у пракси значити мало нормалности и избегавања ексцесних ситуација, бар до 31. октобра када истиче рок за регистарске таблице, а знамо да за то не постоји решење", истиче Сурлић.

Према његовим речима, показало се и да Приштина нема слуха да дође до компромисног решења око пререгистрације возила, јер је Београд понудио неколико опција.

"То су пре свега КС таблице, које су статусно неутралне. И КМ таблице су статусно неутралне, јер према важећем привременом споразуму све таблице које имају симболе, имају налепнице. КМ таблице су са налепницама и поштује се споразум о статусној неутралности"; каже Сурлић.

Сматра и да је тај проблем "фабрикован на северу КиМ". "Срби да хоће да се пререгиструју, а заправо немају ни косовске возачке и саобраћајне дозволе. Немогуће је и да желе да пререгиструју возила то и учине, поготово када је реч о млађој генерацији", објашњава гост Јутарњег програма.

Доцент на Факултету политичких наука у Београду Стефан Сурлић закључује да су Срби, поготово на северу КиМ две деценије "таоци и статусног спора, али и једне непријатељски расположене политике из Приштине".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво