Читај ми!

Брнабићева за РТС: Биће ми лако да напишем експозе, јасни су циљеви – приоритет КиМ и енергетика

Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић каже за РТС да је то што је бирана три пута за премијерку огромна част и одговорност и да очекује нови тим до краја септембра. Највише ме мучи питање Косова и Метохије, а приоритет нове владе биће и енергетика, што представља питање националне безбедности, поручила је премијерка. Апеловала је на национално јединство по кључним питањима.

На челу седамнаесте српске владе од увођења вишестраначја биће Ана Брнабић, којој ће то, уколико је Скупштина Србије изабере, бити трећи узастопни мандат.

Брнабићева каже да јој је огромна част што ће трећи пут бити бирана за премијерку и пред Скупштином предлагати програм за рад нове владе, а верује да ће јој бити лако да напише овај трећи експозе, јер су јасни изазови пред нама и да је најважнији задатак очување мира и стабилности. 

"Верујем да ће ми бити најлакше да напишем трећи експозе, јер су јасни изазови. Очување мира и стабилности је најважнији задатак. Питање КиМ ме највише мучи. Председник Александар Вучић је велики део посла преузео на себе. Приоритет је и енергетика и енергетска безбедност и сигурност, што је сада питање националне безбедности", истакла је Ана Брнабић гостујући у Дневнику РТС-а.

Премијерка је нагласила да је свет на ивици трећег светског рата.

"Договор и компромис постале су ружне речи, слабост а не снага, нико није спреман никога да саслуша", нагласила је Брнабићева.

"Надам се новој влади до краја септембра" 

Брнабићева је рекла да се нада да ћемо до краја септембра имати нову владу која, како каже, на првом месту захтева храбар тим.

"Ја се надам до краја септембра, али разговори са потенцијалним коалиционим партнерима нису лаки, ништа се ту не подразумева и мислим да је то у политици очекивано", додала је Брнабићева.

Указала је да сматра да је између ње и Милоша Вучевића одлучило то што су тако тешка времена, као и то што она добро познаје систем рада Владе, јер је то важно у оваквим временима.

Ипак, истиче и да су се због тога договорили да ова влада траје до 2024. "На крају је важно да имате нову енергију и нове идеје и оно што мислим да је кључно и добро за нашу земљу и народ јесте да покажете да нису најважнија ствар функције, већ резултати", додаје Брнабићева.

"Мислим да је приликом договора око Владе најважније да се сви освестимо колико су тешка времена и колико је битно да имамо тим који је храбар, ефикасан, који се спреман да жртвује своје време, јер заиста нема места ни за шта друго осим преданог и посвећеног рада", наглашава Брнабићева.

Ко ће бити вицепремијер и потпредседници Владе 

На питање да ли ће Ивица Дачић бити вицепримијер, Брнабићева каже да претпоставља, као и да би то било природно и уобичајено, јер је СПС основни коалициони партнер.

Истиче да ће потпредседници без сумње бити Милош Вучевић и Синиша Мали, као да ће сва тројица имати и министарске функције.

Говорећи о томе да ли је тачно да ће четири министарска ресора припасти СПС-у, каже да не може тако да прича, јер се не ради о простим бројевима него о томе ко, шта и где може да допринесе.

Указује да још размишљају о томе колико ће нова влада имати ресора. 

"Имамо неке идеје како би Влада могла да буде још ефикаснија и како би ресори могли да се поделе, али видеће се свакако много пре рока који је Уставом предвиђен", навела је Брнабићева.

Када је реч о томе колику подршку у парламенту очекује за нову владу, Брнабићева каже да очекује "безбедну, стабилну већину".

"Нова влада ће бити влада континуитета"

Истиче да ће нова влада бити влада континуитета.

"Србија је кренула да се мења на један невероватан начин од 2014. године и од тада је то политика континуитета – фискалне одговорности, економске стабилности, све бољег оквира инвестиционог окружења, што значи констанстан раст плата и пензија", рекла је Брнабићева.

Указала је да ће Влада инсистирати на завршетку многих инфраструктурних пројеката.

"Путне и железничке инфраструктуре, али и животне средине у смислу најпрактичнијих ствари – канализационе мреже, постројења за пречишћавање отпадних вода, регионалне депоније, али имамо и још неке ствари – да изградимо дигиталне путеве кроз свако село, да превенирамо интерне миграције", додала је она.

Поред тога, важно је додатно улагање у савремене технологије, а следећи фокус је област развоја вештачке интелигенције, биотехнологије и биомедицине.

"То су ствари које морамо да наставимо упркос свим изазовима, али као што сам рекла, највећи фокус су мир, стабилност, КиМ и енергетика", наглашава Брнабићева.

"Имамо јако комплексну ситуацију на КиМ" 

На питање зашто нас од 1. септембра, како је рекла, очекује период нестабилности, Брнабићева каже да имамо јако комплексну ситуацију на КиМ, али да је председник успео да направи добар договор у границама могућег када је реч о личним картама.

Истиче да је то у оквирима споразума који је потписан 2011. године.

"Председник Вучић је успео да то све буде исто и само имамо велики дисклејмер који каже да то не подразумева признање тзв. републике Косово и не доводи се питање Република Србија на територији КиМ и да је то у складу са Резолуцијом УН 1244", рекла је она.

Истиче да то Србима на КиМ значи велику безбедност и осећање припадности.  

Ипак, истиче да оно што још није решено јесте питање таблица.

"Ми се ништа нисмо договорили што се тиче таблица, ту Аљбин Курти није спреман ни за какав компромис, ми смо предложили одређена решења, статусно неутралне таблице, он то није хтео да прихвати и још трају разговори", навела је она.

Указује да Приштина креће у имплементацију тога 1. септембра.

"Ви не знате шта може да се деси, видели смо до сада да је Курти спреман на све и једино што не жели је мир и да му нестабилност служи као алиби да покрије друге проблеме које не може да реши", наглашава она.

У том смислу наводи да су на КиМ сталне рестрикције струје, свакодневне, као и да нису у стању да обезбеде електричну енергију, а тек је август.

"Апелујем на национално јединство" 

Брнабићева је апеловала на национално јединство по кључним питањима.

"Ја апелујем на национално јединство бар по неким, кључним питањима, зато што су тако тешка времена", рекла је.

Истиче да све више имате људи који долазе са својим захтевима, као и да договор, разговор и компромис постају ружне речи, јер неки не одустају од својих захтева.

"И тако је све више захтева и само желим да замолим људе да будемо одговорни према својој држави и да не товаримо још ствари на грбачу државе, јер то је наша држава и колико је она јака, јаки смо и сви ми појединачно", поручила је Брнабићева.

О Европрајду: Шта год да кажем, неће бити добро

Говорећи о Европрајду и томе што организатори кажу да ће ипак шетати, Брнабићева истиче да шта год о томе да каже, неће бити добро.

"То што организатори Прајда кажу то је у складу са Уставом, али је друго питање какве последице то има по нашу државу и то што ми кажемо њима немојте да шетате – то је више молба него што ви можете било шта да забраните", рекла је Брнабићева.

Ради се о томе, истиче, шта је у овом тренутку могуће и како ми чувамо нашу безбедност и сигурност.

"Влада је апеловала и мени је жао што је тако, јер ако имате нешто што је Уставом загарантовано право, оно мора бити загарантовано, али нама се све погодило овом у септембру", додала је она.

Истиче и да има много страних фактора који се томе радују "што ћемо бити растрзани на сто страна".

"Не ради се заиста овде о томе да некоме желите да ускладите Уставом загарантована права. Не желимо, показали смо то толико година, али се ради о томе шта ми као држава можемо и не можемо", навела је Брнабићева.

Апелује и на противнике Европрајда. "Дајте да размишљамо о својој земљи и како можемо да јој олакшамо, јер то неће нико други са стране. Супротно, сви ће да отежају колико могу", закључила је Брнабићева.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара