Читај ми!

Петковић: Договором о личним картама обезбеђени мир и стабилност на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је договором Београда и Приштине о личним картама обезбеђен мир и стабилност на простору KиМ и да су сачуване српске личне карте за Србе у јужној покрајини, како северно, тако и јужно од Ибра. Српска листа поздравља постизање договора.

Петар Петковић је навео да су "захваљујући снажним дипломатским напорима председника Александра Вучића данас смо успели да добијемо потребне гаранције ЕУ и тиме постигнемо договор који се тиче слободе кретања и српских докумената".

"Њиме смо успели да обезбедимо мир и стабилност на простору Kосова и Метохије и сачувамо српске личне карте за Србе у јужној покрајини, како северно, тако и јужно од Ибра. Зато могу да кажем да имамо значајну и важну вест", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је то "од пресудног значаја за Србе који живе на KиМ, јер смо упркос свим препрекама и уценама, успели да сачувамо српска лична документа за наш народ у покрајини, па самим тим сачували смо и присуство државе Србије на том простору".

"То значи да ће сваки грађанин Србије који живи на Kосову и Метохији моћи са српском личном картом слободно да се креће. Сваки Србин јужно и северно од Ибра, без изузетка, ће моћи са својом српском личном картом нормално и без проблема да живи, ради, путује и прелази преко административних прелаза", објаснио је Петковић у саопштењу.

"Могу да известим јавност да смо претходних недеља водили тешку дипломатску борбу на челу са председником Вучићем, а полазећи од обавезе поштовања Споразума о слободи кретања који је 2011. потписала бивша власт у Београду, а који је Приштина покушала да искористи за укидање српских личних карата и последично, укидање државе Србије са KиМ. То нисмо дозволили, јер смо успели да сачувамо личне карте које издаје Република Србија за српски народ који има пребивалиште на Kосову и Метохији", навео је Петковић.

Додао је да данашњи договор којим се прихватају лична документа из пре свега обостраног практичног разлога слободе кретања прати текст дисклејмера, који ће бити свуда видно истакнут, а који гласи:

"Омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине (Kосова) се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања, у складу са Споразумом о слободи кретања постигнутим у Дијалогу 2011. године, не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Kосова, не прејудицира одређивање коначног статуса Kосова и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999)".

"Овим договором Срби са Kосова и Метохије остају своји на своме и неће им бити потребан никакав папир, доказ или додатни документ да могу да живе на својим огњиштима. Овим договором успели смо да се изборимо да се нашем народу који живи на KИМ не издају никакви папири са визним режимом трајања од 90 дана, јер Срби на KиМ никада неће бити странци на својој земљи", истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је навео да се у периоду наредном очекују значајни изазови у вези са српским регистарским ознакама.

"Али могу да потврдим да 1. септембра Срби са Kосова и Метохије неће имати никакве проблеме са српским документима на административним прелазима. Приштина је ипак на крају прихватила постојање личних докумената које издаје Република Србија за српски народ који живи на Kосову и Метохији", поручио је Петковић.

Српска листа: Поздрављамо договор, нема сумње да су пред нама бројни изазови

Српска листа поздравља договор који је српски преговарачки тим на челу са председником Александром Вучићем постигао у вези са слободом кретања, а којим су пре свега сачувани мир и стабилност и српске личне карте на овим просторима, наводи се у саопштењу.

"За Србе који живе на Kосову и Метохији то је од неприцењивог значаја, јер наш народ најбоље зна колико је непроспаваних ноћи, бриге и стрепње за нама како ћемо дочекати 1. септембар и најављене једностране мере из Приштине, уз појачане тензије на северу покрајине", наводи се у саопштењу Српске листе.

Додаје се да су "овим договором и додатним гаранцијама које је чврстим и непоколебљивим ставом у заштити националних интереса пре свега Срба са KиМ показао председник Вучић заштићена наша права да достојанствено и слободно живимо на својим огњиштима".

"Осигурано је да нико нема право да дира у српске личне карте Срба са KиМ, чиме је још једном потврђено присуство институција наше државе на овим просторима. Подсећамо да су Срби са KиМ тражили и добили гаранције председника Вучића да нас нико неће протеривати са кућног прага и данас сведочимо да су наша држава и председник то обећање и испунили", истиче се у саопштењу.

"Нема сумње да су пред нама бројни изазови, али ми Срби с Kосова и Метохије поручујемо да нећемо дозволити ни укидање KМ регистарских таблица државе Србије и да ћемо наставити да на томе инсистирамо и пружамо пуну подршку нашем руководству у свим дипломатским борбама које нас чекају да бисмо сачували мир и стабилност на овим просторима", поручили су из Српске листе.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво