Читај ми!

Кајари: Кфор ће наставити да поступа у складу са Резолуцијом 1244

Кфор ће наставити да поступа у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и настојати да чува безбедност и слободу кретања као и да спречи било какву ескалацију, рекао је командант мисије НАТО на КиМ генерал-мајор Ференц Кајари, наводи се у саопштењу после састанака са представницима косовских Срба и премијером у Приштини Аљбином Куртијем.

Командант Кфора генерал-мајор Ференц Кајари, састао се са  Гораном Ракићем, шефом Српске листе, градоначелницима четири српске општине са севера КиМ, као и са премијером привремених институција у Приштини, Аљбином Куртијем.

У саопштењу Кфора се наводи да са својим саговорницима разматрао безбедносну ситуацију на северу КиМ и обавестио их о текућим активностима и напорима миисје НАТО-а у покрајини да настави да чува безбедност и слободу кретања и спречи било какву ескалацију.

Генерал Кајари је поновио да Кфор остаје у потпуности фокусиран на свакодневну имплементацију свог мандата  заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

У саопштењу се напомиње да је Кајари, у складу са претходним изјавама, јасно ставио до знања да трупе Кфора нису биле ангажоване у активностима обуке са косовском полицијом и косовским безбедносним снагама, како је погрешно наведено у неким медијским извештајима.

Такође је поновио да је Кфор са забринутошћу пратио блокаде путева на северу КиМ 31. јула и подсетио на ризик да се овако напета ситуација претвори у насилне инциденте.

Истакао је да Кфор остаје непристрасан и посвећен пружању безбедносног оквира у коме може да се настави дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Кајари је позвао обе стране да избегавају једностране акције и уздрже се од насиља, закључује се у саопштењу Кфора.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи