Читај ми!

Чекајући 1. септембар – колики су изгледи за компромис Београда и Приштине

Дан након сусрета са европским посредником у дијалогу и америчким изаслаником за регион, председник Алксандар Вучић каже да се о таблицама са Приштином не може разговарати и да ту готово сигурно неће бити помака. Са више оптимизма гледа - на проблем личних докумената и нада се неком компромису наредних дана. За живот Срба на Косову и Метохији 1. септембар - неће бити прекретница, нада се специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар. Европски посредник Мирослав Лајчак најављује наставак преговора.

Започето за Бриселским столом није завршено ни у Приштини ни у Београду. Друга рунда преговора председника Александра Вучића са европским и америчким званичницима трајала је до иза поноћи, али није решила проблем личних докумената и таблица. Зато наредних дана Вучић очекује корак напред у постизању компромиса. У анализи ситуације, иде корак уназад.

Вучић каже да да постоји нечија жеља да каже како је потписана слобода кретања 2011. године, али скреће пажњу да у том споразуму пише за транзитне земље, а не да Срби на КиМ морају имати одређена документа.

"Тражио сам, и није спорно прихватићемо шта год хоћете, али морате да гарантујете, да се не могу заустављати Срби са КиМ само зато што имају српска документа. Ми тражимо да треба да постоји право да се Србин са КиМ са српским документима креће без проблема. То је доказ наше државности. То је у складу са споразумом", додао је Вучић.

Кретање под тим условима одобрава Аљбин Курти, али поставља своје. Приштина ће, уверава, одустати од новог правила ако Србија одустане од издавања регистрационог листа Албанцима који са Косова и Метохије улазе у централну Србију.

"Спреман сам да Вучићу пружим руку. Ако Србија пристане да се убудуће одрекне граничних контрола, онда ћемо и ми то учинити. И онда од 1. септембра неће бити нових правила", наводи Курти.

По правилу, Приштина је одбијала да се у преговорима дотакне Заједнице српских општина, иако је њено формирање предвиђено споразумом из 2013. године. Председник наговештава промену курса.

Вучић О томе смо синоћ два сата говорили и то ће тек бити тема. Упркос чињеници је да је Приштина безброј пута рекла да никада неће отворити ту тему. Неће моћи нигде без ЗСО да се крене, наглашава Вучић.

Иста очекивања од Приштине има и амерички изасланик за Западни Балкан - да о Заједници српских општина мора да се говори. Ипак, оставља широк простор за њен коначни облик.

Ескобар: Ако Приштини не одговара ЗСО, мора да пружи алтернативу

Габријел Ескобар подсећа речи Приштине да постоје уставна ограничења за примену.

Али наш став је да морају да изнесу предлог ако им се не свиђа предлог Београда. Има неколико европских модела заштите људских права који би се уклопили у идеју ЗСО и то би помогло да обе стране крену напред. Нема конкретног рока, али рок тече. Битно да су нас чули и да настављамо дијалог, наглашава Ескобар.

Истиче да Америка у дијалогу не учествује, већ само подржава Европску унију у напорима да помири ставове две стране. И док је Габријел Ескобар одржао дугу конференцију за новинаре, посредник Брисела у преговорима Мирослав Лајчак огласио се кратком поруком на Твитеру.

Надам се да смо на добом путу. Поштујем напоре председника Србије да подржи европско решење, написао је Лајчак на Твитеру.

Рок за проналажење решења истиче 1. септембра када ће Приштина започети процес пререгистрације српских таблица на таблице са ознакама Републике Косово. Истовремено, најављује издавање улазно-излазних докумената грађанима који имају српске личне карте.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се