Читај ми!

Курти: КС регистарске таблице не могу да буду враћене

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да статусно неутралне КС регистарске таблице нису неопходне и да се не могу вратити у оптицај, те да је споразумом из 2016. године истакнуто да су привремене до 2021. године.

Аљбин Курти је рекао да влада у Приштини "не може да легитимише неутралност сопственог статуса".

Курти је на седници владе оценио да када се говори о међусобном признавању, по њему, "реципроцитет је основа".

"Ми не преговарамо о слободи кретања између Косова и Србије, већ само спроводимо елементе које је Србија договорила у јулу 2011. и септембру 2016. Они желе да договорени споразум спроводе само они, а не ми. Косово не може да доноси одлуке које доводе у питање независност земље. Независност земље значи да се на једном делу територије не може промовисати другачији поредак", навео је Курти, а преносе медији на албанском.

Курти је на седници владе потврдио да је у Бриселу прошле недеље представио шест тачака оквирног споразума.

"Разрадили смо шест поглавља. Прво поглавље треба да јасно дефинише статус билатералних односа две земље и међународни контекст, што значи с једне стране међусобно признање, а с друге стране наш пут ка пуноправном чланству у међународним организацијама. У другом поглављу морамо се позабавити суочавањем са прошлошћу, бавити се прошлошћу која укључује особе нестале насиљем, жртве сексуалног насиља, расељене особе, транзициону правду, материјалну и нематеријалну штету, повратак документације и археолошких артефаката. Након потпуне анализе прошлости, можемо разговарати о будућим корацима, везаним за успостављање сарадње", рекао је Курти.

У четвртом поглављу понудили су, додаје, "једнак третман дотичних мањина, како за Србе на Косову, тако и за Албанце у Србији".

"У петом поглављу морамо размотрити досадашње споразуме, али не са идејом да их поново преговарамо, већ испитивањем којих од ових споразума је већ био разматран, а са којим треба наставити", казао је Курти.

Последње поглавље, додаје, се бави успостављањем механизама за спровођење споразума и решавањем евентуалних спорова током имплементације.

Истакао је да српска страна није позитивно одговорила на његових шест тачака.

"Нисам се огласио после састанка 18. августа, пошто је постојао интерни договор да се не изјашњавамо, због забринутости да ће то негативно утицати на напредак дијалога, али нису се сви придржавали овог договора", рекао је Курти.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара