Читај ми!

Лајчак: Састанак у Бриселу сигурно није био узалуд

Посредник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да прошлонедељни састанак председника Србије Александра Вучића и премијера у Приштини Аљбина Куртија "сигурно није био узалуд".

Мирослав Лајчак је за Би-Би-Си на српском рекао да су имали "веома професионалну, усмерену дискусију, али се нису свађали, већ су поштовали визије које имају и свесни су где су разлике".

"Приоритет је да помогнемо Украјини у рату и то троши наше капацитете, па нема разумевања у ЕУ за евентуални сукоб на Балкану који би се водио око ствари које нису болне, хитне, не коштају много и не угрожавају животе", рекао је Лајчак поводом проблема регистарских аутомобилских ознака.

С друге стране, додаје Лајчак, постоји повољан тренутак за Балкан.

"ЕУ разуме да не сме да изгледа као да је изгубила интересовање и окренула главу ка истоку. Зато су нам потребни позитивни примери из региона", навео је Лајчак.

На питање да ли је Заједница српских општина на КиМ политичка или правна тема, Лајчак је одговорио да има елемената и једног и другог.

"Бриселски споразум је ратификован у косовском парламенту и то је правна обавеза Косова. Правни аспекат је већи од многих других договора постигнутих у Бриселу, који нису ни били ратификовани", рекао је Лајчак и констатовао да је "политички аспект свуда око нас и спречава нас да применимо договор".

Лајчак је Би-Би-Сију изјавио да је преговарачкој страни у Приштини понудио решење.

"Моја порука партнерима на Косову је да промене наратив - престаните да мислите о том питању као о нечему шта све не желите да буде и почните да мислите о томе шта све може да буде. Мислите о томе као о могућности, а не као о претњи", казао је Лајчак.

Навео је да је примена постигнутих споразума принцип који важи и за Београд и за Приштину.

"То није принцип измишљен да би неко мучио преговарачке стране, већ основа међународног права - како ћу имати кредибилитет да постижем нове споразуме, ако не примењујем претходне", изјавио је Лајчак.

Његов мандат "каже да све треба да се заврши потписивањем целовитог споразума о нормализацији односа који ће бити правно обавезујући и приближити Косово и Србију ЕУ", рекао је Лајчак, уз оцену да би нормализација односа Београда и Приштине квалификовала Вучића и Куртија за Нобелову награду.

"Они су веома снажни лидери, са снажним политичким мандатом и јасним визијама, које додуше нису заједничке, али сматрам да су способни за то", оценио је Лајчак.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара