Читај ми!

Вучић: Немамо куд, сачуваћемо народ од погрома и прогона, надам се да ћемо наћи компромис

Председник Србије Александар Вучић, који се обратио јавности поводом разговора Београда и Приштине одржаних у четвртак у Бриселу, поручио је да је кључна порука Србима на КиМ да, шта год било, избегличке колоне неће постојати. Сачуваћемо народ од прогона и погрома, нагласио је председник. Пренео је да су му представници Срба рекли да ће, уколико се не прекине са прогоном, у наредних месец дана доћи најпре до напуштања приштинских инсититуција од стране српских политичара, а затим ће до краја септембра институције напустити и полицајци и судије и тужиоци.

Александар Вучић, који се у Палати "Србија" састао са представницима Срба са Косова и Метохије, обратио се јавности поводом преговора о КиМ.

Рекао је да Приштина има два циља – укидање државе Србије на Косову и Метохији и протеривање Срба.

Кључна порука Србима на КиМ је да, шта код било, избегличке колоне неће постојати, поручио је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је делегација Приштина у Бриселу понудила да се разговара о такозваном генералном споразуму.

"Рекао сам да треба да идемо корак по корак, да градимо поверење да људи почну да сарађују, да бизнисмени почну да сарађују, да се не слажемо, али да се не изненађујемо", навео је Вучић.

Истакао је да су појачане све врсте обавештајних активности на северу КиМ.

Пренео је да су му представници Срба рекли да ће, уколико се не прекине са прогоном, у наредних месец дана доћи најпре до напуштања приштинских инсититуција од стране српских политичара, а затим ће до краја септембра институције напустити и полицајци и судије и тужиоци. 

Вучић је у четвртак из Брисела, где је учествовао у разговорима Београда и Приштине, поручио да је то био тежак дан за Србију и нагласио да ће наставити да се бори за мир и стабилност.

За десет дана Приштина ће, према најавама, применити одлуке о пререгистрацији возила и личним картама, од чега је првобитно одустала крајем јула.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је реаговао на најаву Приштине и оценио да политичким структурама у Приштини управљају екстремисти који уопште не препознају вредност дијалога и мирног решавања проблема.

На подизање тензија реаговала је мисија Кфор. Саопштила је да дуж административних прелаза Јариње и Брњак појачава присуство и патролирање како би се, напомиње, повећала свест о ситуацији. Спремни су, како су додали, да интервенишу ако буде потребно.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво