Читај ми!

Вучић: Немамо куд, сачуваћемо народ од погрома и прогона, надам се да ћемо наћи компромис

Председник Србије Александар Вучић, који се обратио јавности поводом разговора Београда и Приштине одржаних у четвртак у Бриселу, поручио је да је кључна порука Србима на КиМ да, шта год било, избегличке колоне неће постојати. Сачуваћемо народ од прогона и погрома, нагласио је председник. Пренео је да су му представници Срба рекли да ће, уколико се не прекине са прогоном, у наредних месец дана доћи најпре до напуштања приштинских инсититуција од стране српских политичара, а затим ће до краја септембра институције напустити и полицајци и судије и тужиоци.

Обраћање председника Вучића

Надам се да ће злочинци одговарати за Петровачку цесту

Председник Александар Вучић изјавио је да не зна шта се дешава са кривичним пријавама против припадника хрватске војске за злочин над српским цивилима у Петровачкој колони, али да злочинци морају да одговарају без обзира што их у Хрватској проглашавају за хероје.

"Нисам тужилац за ратне злочине, али сам поносан на чињеницу да је неко имао храбрости после 27 година да тражи одговорност за убијену српску децу и старце. Та деца која су побијена на Петровачкој цести су имала седам, 11 и 13 година и нису ни почела да живе. Онима који то злоупотребљавају да би говорили као неко има нешто против Хрвата поручио бих да то није истина, јер се само има против злочинаца који су убили ту децу", нагласио је Вучић‘.

Истакао је да је за њега "тих осморо заклопљених очију" већа светиња од свих напада на њега, државу коју води и његову породицу.

Опширније Краће

"Када буде одлука о Европрајду јавност ће бити обавештена"

Председник Вучић изјавио је да још није донета одлука о одржавању Европрајда и да ће јавност бити обавештена о томе.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише то што се у јавности спомиње да Европрајда ипак неће бити, рекао да сада не цени никога ко говори о тој теми, било да је реч о онима који нападају или хвале Прајд.

"Много пречих брига имамо, одвратни су ми и једни и други који о томе говоре. Само гледају како да ставе терет на леђа својој држави. И они који би да тукући п..ера поред себе да се боре против п..ера у себи, као и они који би нешто да хвалишу, а не размишљају о томе какве све проблеме има Србија и шта јој је тренутно натоварено на врат", рекао је Вучић и додао да је говорио "песнички, не желећи никога да увреди".

Додао је да њему лично не сметају ни хомосексулаци и да свако има свој живот и "нека ради шта хоће у своја четири зида".

"А што у то мешате државе, што се не склоните тај један дан, немојте да лажете да ће седам дана да буде скуп, седам дана имате сваке године, а само је један дан скуп и тако је и ове године", навео је Вучић.

Каже да се људи тиме баве како не бисмо причали о правим проблемима.

"Шта ћемо са струјом и нафтом? Од 1. новембра нема више руске нафте, ми смо под санкцијама. Да не бисмо причали о проблемима са гасом и мазутом... Само причамо о глупостима, то нам је најлакше, то најбоље знамо, нема одговорности у кафани. Када буде одлука (о Прајду) бићете обавештени", навео је Вучић.

Опширније Краће

О мандатару можда у уторак

Председник Вучић изјавио је да је за уторак требало да буде заказано Председништво СНС-a које би донело одлуку ко ће бити мандатар за састав нове Владе, али да је сада преча ситуација у вези са КиМ и да смо, како је рекао, на ивици провалије.

"Што се тиче мандатара за састав нове Владе требало је у уторак да донесемо одлуку, требало је за уторак да закажемо Председништво странке, видећемо ако будемо имали времена", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће бити донета та одлука.

Истакао је да се сада бави ситуацијом на КиМ.

"Чини ми се да не разумете озбиљност ситуације и да смо на ивици провалије, и не само ми и не само Албанци. Тако да – да ли ће бити дан или седам раније или касније (одлука о мандатару), не мислим да је кључна ствар", рекао је Вучић.

Опширније Краће

"Тражићемо компромис грчевито, надам се да ћемо успети"

Вучић је поручио да је ситуација веома тешка.

"Тражићемо компромис грчевито у наредних 10 дана. Надам се да ћемо успети", каже Вучић.

Плаши се, напомиње, да нас, и ако успемо, чека и следећа кривина.

"Плашим се да је Рубикон одавно пређен", истакао је Вучић.

Фото: Танјуг/ Владимир Шпорчић

"Представници Срба рекли да ће напустити институције ако не престане прогон"

Представници Срба су подржали руководство Србије да трага за компромисним решењем, навео је Вучић и додао да су тражили и добили гаранције да се погром и протеривање Срба неће догодити.

Пренео је да су му представници Срба рекли да ће, уколико се не прекине са оваквим прогоном, у наредних месец дана доћи најпре до напуштања приштинских инсититуција од стране српских политичара, а затим ће до краја септембра институције напустити и полицајци и судије и тужиоци.

Доћи ће, указује, до потпуне разградње бриселског поретка.

"Срби више не желе да буду било чији таоци", истакао је Вучић и нагласио да ће Срби имати пуну подршку.

Опширније Краће

"Установили смо чудна кретања Чечена и Черкеза"

Председник Вучић истакао је да су појачане све врсте обавештајних активности на северу КиМ.

"Установили смо и чудна кретања појединих лица три последња дана јула и прва два августа. Боравила је група Чечена и Черкеза блиска противницима актуелне власти у Чеченској републици, са два циља: опсервација ситуације на северу и додатно врбовање Албанаца за учешће у сукобу у Украјини", навео је Вучић.

Вучић је казао да се ради о особама повезаним са познатим противницима чеченског лидера Рамзана Кадирова. 

Како је навео, они су се, 3. августа, у Зубином Потоку састали са једним турским држављанином, и на северу су проверавали спремност Срба за супростављање властима у Приштини, како би могли да доставе те податке, како би се неутралисале оружане групе Срба.

Вучић је пренео да је ирски део команде Кфора спречио долазак косовске полиције у НАТО базе, посебно на север, додајући да би то било свакако противно свим споразумима.

"Тамо су да би заштитили српско становништво од дивљања албанске полиције, а не Срба од Срба. Молимо да раде што им је мандат", поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Дошли су са идеjом да разговарамо о споразуму у шест тачака"

Председник Вучић изјавио је да је делегација Приштина у Бриселу понудила да се разговара о такозваном генералном споразуму.

"Рекао сам да треба да идемо корак по корак, да градимо поверење да људи почну да сарађују, да бизнисмени почну да сарађују, да се не слажемо, али да се не изненађујемо", навео је Вучић.

Генерални споразум Приштине, навео је, садржи шест тачака: 

1. Генерални принципи билетарних односа: a) међусобно признање, б) улазак у све међународне организације; 

2. Решавање проблема из прошлости: а) решавање проблема несталих, б) констатовање и решење проблема силованих особа, в) расељена лица, г) да се реши питање уништења јавне својине и аретфаката које је Србија наводно отела, д) Србија да плати ратну одштету;

3. Сарaдња у будућности. Вучић je навео да нико није разумео на шта би се то односило;

4. Исти однос и иста права мањина - што би значило иста права Срба на КиМ и Албанаца у Бујановцу и Прешеву;

5. Поновно разматрање претходно договорених споразума. На то су, каже Вучић, негативно реаговали и људи из ЕУ.

6. Коначан договор.

Фото: Танјуг/ Владимир Шпорчић

"Молим НАТО да ради свој посао"

Председник је замолио НАТО да обавља свој посао, да обезбеди мир Србима на северу, да не буду угрожени од албанске полиције.

"Ваше је да обезбедите да банда не прелази Ибар. За вас су барикаде проблем, а не криминалне одлуке", указао је Вучић и подсетио да се за улаз на север мора тражити одобрење градоначелника.

Навео је да НАТО и Србија различито гледају на дестабилизацију ситуације на Косову, али је поручио да свакако неће доћи до дестабилизације на административним прелазима.

Опширније Краће

"Приштина одбија све, имају два циља"

Говорећи о преговорима у Бриселу, рекао је да Приштина има два циља – укидање државе Србије на Косову и Метохији и протеривање Срба.

Београд је предложио КС таблице које су статусно неутралне, навео је председник, али је Курти рекао да сви морају да имају "РКС табле".

Навео је да је делегација Београда имала четири задатка - да сачува мир и безбедност грађана, да избегне свеопшту осуду Запада која би уследила да нисмо показали да смо за компромис, да бринемо о томе да не будемо проглашени за некога ко спроводи агресију већ да се види да друга страна ништа не жели и четврто - да обезбеди опстанак нашег народа на КиМ. 

"Смисао свега је да шта год ми прихватали или не прихватали, они одбијају све", навео је Вучић.

Опширније Краће

"Сачуваћемо народ од погрома и прогона"

Кључна порука Србима на КиМ је да, шта код било, избегличке колоне неће постојати.

"Ми немамо куд, сатерани смо у ћошак. Сачуваћемо наш народ од прогона и погрома, ако то НАТО не буде желео", нагласио је председник.

Срби су прогоњени на целом Косову и Метохији, не само на северу, указао је председник.

"Сада су посебно решени да као последњу кост у грлу протерају Србе са Косова и Метохије", упозорио је Вучић.

Опширније Краће

Александар Вучић, који се у Палати "Србија" састао са представницима Срба са Косова и Метохије, обратио се јавности поводом преговора о КиМ.

Рекао је да Приштина има два циља – укидање државе Србије на Косову и Метохији и протеривање Срба.

Кључна порука Србима на КиМ је да, шта код било, избегличке колоне неће постојати, поручио је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је делегација Приштина у Бриселу понудила да се разговара о такозваном генералном споразуму.

"Рекао сам да треба да идемо корак по корак, да градимо поверење да људи почну да сарађују, да бизнисмени почну да сарађују, да се не слажемо, али да се не изненађујемо", навео је Вучић.

Истакао је да су појачане све врсте обавештајних активности на северу КиМ.

Пренео је да су му представници Срба рекли да ће, уколико се не прекине са прогоном, у наредних месец дана доћи најпре до напуштања приштинских инсититуција од стране српских политичара, а затим ће до краја септембра институције напустити и полицајци и судије и тужиоци. 

Вучић је у четвртак из Брисела, где је учествовао у разговорима Београда и Приштине, поручио да је то био тежак дан за Србију и нагласио да ће наставити да се бори за мир и стабилност.

За десет дана Приштина ће, према најавама, применити одлуке о пререгистрацији возила и личним картама, од чега је првобитно одустала крајем јула.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је реаговао на најаву Приштине и оценио да политичким структурама у Приштини управљају екстремисти који уопште не препознају вредност дијалога и мирног решавања проблема.

На подизање тензија реаговала је мисија Кфор. Саопштила је да дуж административних прелаза Јариње и Брњак појачава присуство и патролирање како би се, напомиње, повећала свест о ситуацији. Спремни су, како су додали, да интервенишу ако буде потребно.