Читај ми!

Стејт департмент: Пажљиво пратимо ситуацију, охрабрујемо Београд и Приштину да наставе дијалог

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да се разговори Београда и Приштине настављају и да Вашингтон пажљиво прати ситуацију.

Сједињене Америчке Државе позвале су Београд и Приштину да наставе дијалог, пошто је сусрет две стране у Бриселу у четвртак окончан без резултата, преноси Глас Америке.

Нед Прајс, портпарол Стејт департмента, изјавио је на конференцији за медије да Вашингтон пажљиво прати ситуацију.

"Колико знамо, разговори се настављају. Ми у партнерству са ЕУ то пажљиво пратимо и охрабрујемо обе стране да ефикасно користе дијалог и предлажемо им да га наставе", рекао је Прајс.

Званичник Стејт департмента прецизирао је да Вашингтон у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине, наводећи да је потребно унапредити дискусију о нормализацији односа заснованој на претпоставци о "узајамном признању".

Прајс је рекао и да специјални известилац америчке администрације за Балкан Габријел Ескобар, уз амбасадора САД у Европској унији Марка Гитенштајна, пажљиво прате разговоре између Приштине и Београда.

"Уверавам вас да дијалог има пуну пажњу америчких званичника. Ради се о питању којим се и сам секретар Блинкен бави већ дуже време. Реч је о приоритету који обухвата целу нашу организацију, како на терену тако и у САД", истакао је Прајс.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ изјавио је раније да две стране нису постигле договор у вези са регистарским таблицама и улазно-излазним документима, али да се разговори настављају.

Председник Александар Вучић рекао је да је био тежак дан у Бриселу, али и да ће да се суздржи од свих коментара. "Наставићу да се борим за мир и стабилност, oбратићу се јавности у наредних 48 сати", рекао је Вучић.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи