Читај ми!

Човић: Очекујем смањивање тензија изазваних провокативном акцијом Куртија око таблица

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић рекао је за РТС да не види решење у Бриселу, стално се, каже, исто прича, а споразуми се не спроводе. Очекујем да се направи померање и смањивање тензија које су изазване провокативном акцијом Аљбина Куртија, везаном за регистарске таблице, рекао је Човић.

Након више од годину дана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу биће одржана данас у Бриселу.

С обзиром на изјаве које су стизале претходних дана, ставови Београда и Приштине биће веома супротстављени. 

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да готово да нема инспирацију да прича о томе, када види учеснике од 1999. године. Мање-више се сви мењају, види да су помало остарили и оседели, али реторика је иста, сматра Човић.

"Стално се исто прича, потписују се споразуми који се не спроводе, они праве споразуме које не спроводе да би куповали време", каже Човић.

Сваки други дан имате инцидент, за који кажу да није етнички мотивисан - сви су усмерени ка додатном етничком чишћењу српске националне заједнице са простора КиМ, напомиње Човић.

"Једно је север КиМ, друго су енклаве, хајде да видимо како Срби живе у енклавама, колико је Срба отишло из енкалава. Када погледате британске и америчке невладине организације и њихове годишње извештаје - то су организације за владавину закона, извештаји су пуни великог напретка на КиМ", указује Човић.

Када погледате шта ради Квинта, њихови амбасадори, они кажу схватите шта је реално стање на КиМ, у ком то документу пише, где пише да Србији треба одузети део територије, упитао је Човић.

"Реалност је и то да САД више не могу да се понашају као после 1990. године. Сада не могу да раде све, која је то спољна политика земље у којој имате енормне поделе, где се спрема хапшење бившег председника, помало журе да заврше нечасне послове које су започели на простору Западног Балкана, тачније на простору Србије", истиче Човић.

"Чујемо њихове званичнике - узајамно признање, на сваку изговорену реч узајамно признање мора да иде дипломатска нота и демарш. Чујемо поједине амбасадоре да изаберемо ову или ону страну, да Србија изабере овај или онај пут, то су упозерења пред игру или пред одлуку да можда не постанете персона нон грата", рекао је Човић.

Чујемо релативизацију приче око ЗСО, каже он.

Кристофер Хил каже да у Европи постоји модел ЗСО. "Ово је окупирана територија, оно што је потписано у Бриселском споразуму треба да буде примењено, то не значи узајамно признање, компромисно решење не представља узајамно признање", каже Човић.

"Јуче и прекјуче су званичници америчке амбасаде из безбедносних структура у Приштини обрађивали север Косова и Метохије, разговарали са косовском полицијом", додао је Човић.

Човић наводи да када изгубите поверење у некога, чему споразуми, "поверење губите када вас неко непрекидно обмањује, срспка национална заједница цури, врше се етничко чишћење".

Не види решење у Бриселу. "Треба да учимо на нашем искуству и у оквиру међународне структуре. Споразуми су стратегија за куповање времена", каже Човић.

Човић каже да је цео приступ са реченицом "Молимо обе стране да се уздрже" и додаје да би требало да се дефинише која то страна провоцира.

"Очекујем да се направи померање и смањивање тензија које су изазване провокативном акцијом Куртија, везаном за регистарске таблице", рекао је Човић.

"Јесте то потписано 2011. године, јесте то грешка, то је извор тензија, тај цео његов приступ у смислу реципроцитета - такође сматрају да су држава, они су циркус варијанта, оно што говори је покушај да се нама отме 17 одсто територије како би се направила компактна Велика Албанија", навео је Човић.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи