Читај ми!

Вучић са Ескобаром: Србија поуздана и одговорна страна у дијалогу

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, уочи наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

Дијалог следи, две недеље након тензија на КиМ, због одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, која је, на интервенцију САД и ЕУ, одложена за 1. септембар.

После састанка са изаслаником Ескобаром председник Србије је на Инстаграму написао да су имали изузетно отворен разговор, и истакао "да ће Србија, као озбиљна, поуздана и одговорна страна у дијалогу, наставити да улаже максималне напоре у циљу одржања мира, стабилности и напретка целог региона".

"Посебно сам нагласио да наша земља, као и увек до сада, предано и искрено ради на смиривању свих тензија које није сама изазвала, у складу са доследном политиком тражења компромисног решења искључиво путем дијалога, на добробит свих грађана", написао је Александар Вучић. 

Ескобар: Дијалог у рукама ЕУ, Београд и Приштина морају да пронађу прихватљиво решење

Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да у дијалогу Београда и Приштине треба тражити обострано прихватљива решења, а Заједницу српских општина "формирати по уставу Косова" и по примерима европске праксе.

"Питање Заједнице је важно. То је доследно опредељење, мислимо да треба да се спроводи у оквиру закона и Устава Косова. Али не значи да то треба да буде штетно по грађане Србе. Унутар ЕУ има много примера који се могу искористити да се пронађе стабилно и продуктивно решење за све", рекао је Ескобар у Бриселу а преносе медији у Приштини.

Подсетио је да је дијалог у рукама Европске уније и да Београд и Приштина морају да пронађу прихватљиво решење како би се постигла дугорочна стабилност.

"То треба да остане у рукама Европе. Будућност обе ове земље је у Европи, тако да Европа преузима вођство, али има пуну подршку америчке администрације. Морамо тражити решења која су прихватљива за обе земље, која воде ка нормализацији и дугорочној стабилности", рекао је Ескобар у Бриселу.

Београд и председник Србије чврсти су у ставу да потписано мора да се поштује и да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом.

Председник Вучић разговарао је у Бриселу и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође, раније је разговарао и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а након састанка поручио да је улога НАТО и КФОР на КиМ важна за Србију, а од пресудног значаја очување мира и стабилности.

У четвртак следи нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, а председник Србије прво ће разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а након тога би, како је планирано, предвиђен и заједнички састанак.