Читај ми!

Бајрам Бегај у Приштини, Вјоса Османи тражи споразум о заједничкој одбрани

Албански председник Бајрам Бегај изјавио је да ће његова земља подржати Приштину за чланство у НАТО-у и свим важним међународним организацијама, те да ће "Албанија бити портпарол интереса Косова у УН".

Бајрам Бегај се налази у посети Приштини, првој од како је недавно изабран за председника Албаније. Дочекала га је председница Вјоса Османи.

На заједничкој конференцији за медије Бегај је рекао и да ће се сарадња Приштине и Тиране продубљивати и да "дијалог Приштине са Београдом треба да се закључи заједничким признањем".

"Веома сам срећан због вашег позива да дођем кући. У кућу албанизма, са два дијалекта и једним језиком. Две републике и један народ. Ово је наша патриотска карта за пут до Брисела. Заједно смо победили у рату и заједно ћемо се борити да одржимо мир. Ово је мото на сваком врху куле и на сваком длану ове земље зване Дарданија. Ниједан измишљени извештај који тежи да укаља крв и самопожртвовање Албанаца у одбрани слободе и националног идентитета неће успети да умањи труд", рекао је Бегај.

Вјоса Османи је захвалила председнику Албаније на подршци коју су он лично и Албанија дали Приштини, не изостављајући да оптужи Београд да је под утицајем Русије и да наводно жели да дестабилизује регион.

Османијева је предложила да Приштина и Тирана склопе споразум о међусобној заштити у случају да им безбедност буде угрожена.

"Нисте само дошли у званичну посету некој земљи, већ посећујете и своју браћу и сестре, који се осећају почашћеним овом посетом. Надам се да ће Европска унија бити гласнија у односу на дестабилизујуће деловање Србије. Што се тиче наше билатералне сарадње у области безбедности и одбране, важније је да имамо споразум о међусобној одбрани са Албанијом, са којим ћемо реаговати на реципрочан начин у случају напада на наше две земље. Прошло је неколико година откако сам дао овакав предлог који је у складу са међународном праксом и који примењују многе земље, тако да мислим да је време да се предузму одговарајући кораци у том правцу", навела је Османијева.

Бегај два дана борави на КиМ. У Приштини се састао и са премијером Аљбином Куртијем, председником Скупштине Гљауком Коњуфцом, а састаће се и са опозицијом. Посетиће и албанске војнике у саставу Кфора. 

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи