Читај ми!

Вучић: Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир, немамо проблем са темама

Председник Србије Александар Вучић каже да иде у Брисел на дијалог Београда и Приштине како би покушао да очува мир и стабилност. То је, истиче, његов једини циљ. Поручује да Београд нема проблем са темама, али да се зна како мора да изгледа Заједница српских општина.

Александар Вучић је, након присуства приказу новопроизведеног наоружања, поручио да Србија никоме и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међународних правила и међународно правних норми – од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума.

"То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани", истакао је Вучић у изјави новинарима.

На питање да ли Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, рекао је да то не жели да коментарише.

"Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању је велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донео одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца", приметио је Вучић.

Навео је да није лако, јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату.

"Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више", рекао је Вучић те додао да је питање колико један ентитет, или нека држава тај терет може да преузме на себе.

"Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга", рекао је Вучић.

На питање како тумачи реакцију ЕУ, односно саопштење у којој се изједначава кривица Београда и Приштине за подизање тензија на КиМ и размену запаљиве реторике, одговорио је да нема никакав коментар.

"Тако је најбоље", констатовао је Вучић.

Немамо проблем са темама, зна се шта мора да буде ЗСО

Председник је рекао и да Београд нема проблем са темама састанка у Бриселу, 18. августа, да жели да разговара о свему.

"Разговараћемо о свему, и сва та питања ћемо да покренемо, а да ли ће то да има било каквог смисла или неће, чему сам склонији да верујем, видећемо за два, три дана", рекао је Вучић.

На питање да ли ће Београд ставити на дневни ред тему таблица, јер се ближи 1. септембар до када је Приштина одложила одлуку о реципроцитету, Вучић је рекао да Београд нема проблем са темама.

"Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да можемо да купујемо самолепљиве сличице, да лепимо у албум, да купујемо жваке и да нам неко говори да ЗСО мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислено, онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива", рекао је Вучић.

Подразумевало се, Бриселским споразумом, да овлашћења ЗСО буду много шира и већа.

"Ако њих не интересује Устав Србије, што би нас занимао њихов... Шта нас брига шта мисле и они и сви други, јасно је шта је испреговарано", рекао је Вучић.

Када је реч о питању таблица, понавља да је ту ситуација чиста.

"Ако неко хоће на силу нешто да спроведе, може све на силу, само не зна се докле... Немојте да очекујете од Србије да вам олакшава на било који начин, и не рачунајте да можете да проведете погром становништва", рекао је Вучић.

Додаје да је "смејурија" оно што се последњих дана дешава на КиМ.

"Постављају цистерне... Као мала деца, која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа", каже Вучић.

На питање шта очекује од састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, у уторак, уочи дијалога, Вучић је рекао да ће разговарати са Столтенбергом, као и са америчким представником Габријелом Ескобаром, и неким другима, те да не зна шта да очекује.

Влада пре јесени 

Вучић је рекао и да ће Влада бити формирана пре јесени. Негирао је да постоје тензије по питању формирања Владе и да су неки задовољни што ће бити део ње, а други незадовољни што то неће бити.

"Морате да ми објасните какве тензије. Да ли их има између Ане (Брнабић) и Милоша (Вучевића)? Можда је то је у главама неких који мисле да би требало да буду премијери, а одавно не заслужују да буду ни државни секретари", рекао је Вучић коментаришући медијска писања о томе да "само њему одговарају тензије око избора премијера".

Истакао је да око питања премијера неће бити тензија, али да постоје друге тензије и много важних кључних питања за земљу око којих има много тензија.

Држава ће прихватити разумне захтеве пољопривредника

Председник Вучић је данас апеловао и на разумевање за позицију државе којој је, како је рекао, тешко да изађе из свих проблема наметнутих ратом у Украјини, санкцијама и проблемима са Приштином.

На питање о преговорима са пољопривредницима и о блокади путева, Вучић је рекао да увек постоје део захтева који су оправдани и неки, како каже, "апсолутно неоправдани", те да ће држава да прихватити оно што може.

Истакао је да није могуће да држава "плаћа цену и учествује у трговачкој маржи".

"Можда можемо да молимо, а ми да узимамо рекет од трговаца нећемо никада", нагласио је Вучић говорећи о захтевима пољопривредника.

Напоменуо је да нису само пољопривредници на блокадама и указао на то да "ко год да протестује – сви су на њиховој страни".

"Синоћ смо имали бројнији скуп против Европрајда са 4.650 људи. Усред лета, а нико није најавио, дошао је већи број људи него на највећем скупу опозиције, да се буни против геј параде. Што не питате да ли ће да блокирају путеве? Како имате различите аршине и приступ свему?", упитао је Вучић.

Организаторима синоћњег скупа поручио је да би "било добро да пронађу неког нормалног ко може да се похвали породичним вредностима, уместо оних који су правоснажно осуђени за породично насиље".

"Данас их је пет дошло да преговара о сунцокрету, а ниједан се не бави сунцокретом, па су повећали број на девет", констатовао је Вучић.

Како каже, нада се да пољопривредници, када блокирају улице, неће ићи по субвенционисано гориво. Додао је да се нада решењу, али и поручио да не жели, како каже, "да уради глупост као са литијумом".

"Имали смо неку револуцију која нам је донела да се одрекнемо сопствене нафте – литијума, захваљујући тим револуционарима. Да урадимо глупост као са литијумом нема те силе. Довољну сам глупост урадио једном слушајући незналице", рекао је Вучић.

Замолио је грађане да не отежавају позицију држави.

"Шта је то што хоћете од државе? Да немамо струје, да је искључујемо на сваких шест сати па би рекли да треба скинути власт. Ако кажете да немамо геј параду, био бих крив, јер владавина права не постоји", рекао је Вучић.

Констатовао је да људи морају да разумеју да одавно не живимо у комунизму, већ у тржишној привреди и да не могу и не треба да траже међусобно супротстављене ствари.

"Замислите да сам изашао и кажем 'ајде да купимо два месеца неувођења санкција да одржимо геј параду, јер би то био позитиван утисак у Европи'. Ако будемо укинули геј параду биће – поклекао си пред националистима. Шта год урадио, црно ми се пише", додао је Вучић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво