Читај ми!

Селаковић се састао са Мадуром на крају посете Венецуели

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Каракасу са председником Венецуеле Николасом Мадуром, на крају званичне посете тој земљи.

Селаковић је пренео је поздраве председника Србије Александра Вучића венецуеланском колеги, саопштило је Министарство спољних послова.

Саговорници су разговарали о даљем јачању традиционално пријатељских односа Србије и Венецуеле.

Селаковић је истакао важност посете српског министра спољних послова Венецуели након 12 година, нарочито имајући у виду да се она реализује у години када наше две државе обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије захвалио је председнику Мадуру на чврстој и принципијелној позицији Венецуеле по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и недвосмисленој и безусловној подршци коју нам ова држава пружа у међународним организацијама по питању од највишег националног значаја.

Такође, истакао је да обострано поштовање принципа међународног права, немешања у унутрашња питања држава и права на суверену политику, као и међусобна подршка наших држава није нова, већ да потиче од сарадње у Покрету несврстаних земаља, захваливши том приликом председнику Мадуру на учешћу министра спољних послова Венецуеле на Комеморативном скупу ПНЗ, одржаном октобра прошле године у Београду.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и глобалним питањима, као и о начинима за суочавање с тим изазовима, истовремено чувајући своје државне интересе.

Селаковић је констатовао да економски односи не прате одличне политичке, изразивши очекивање да ће ова посета и потписани споразуми бити значајни за унапређење привредне сарадње две земље, као и сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Састанак са министром спољних послова Карлосом Фаријом 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Каракасу са министром спољних послова Венецуеле Карлосом Фаријом, саопштило је Министарство спољних послова.

Селаковић је на конференцији за новинаре изразио задовољство што је после 12 година министар спољних послова Србије у посети Венецуели, нарочито због чињенице да је та посета реализована у години у којој обележавамо 140 година од успостављања дипломатских односа.

"Током дуге историје наших дипломатских односа, упркос притисцима у различитим историјским периодима, успели смо да сачувамо висок степен међусобног поштовања и уважавања о питањима кључних националних интереса", поручио је Селаковић, подсетивши да такво међусобно поштовање датира још из Покрета несврстаних земаља.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Србија нарочито захвална на доследној подршци Венецуеле ставовима Србије по питању Косова и Метохије, које је за нас питање од прворазредног националног значаја.

"Немешање у унутрашња питања држава, очување суверенитета и територијалног интегритета, право на суверену политику и поштовање међународног права, а не "права јачег", остају основни принципи вођења наше државне политике", казао је Селаковић.

Селаковић је указао да је са венецуеланским колегом разговарао о питањима од суштинског значаја за обе земље, да су размотрени начини јачања сарадње у областима економије и туризма, али и да су разговарали о актуелним регионалним и глобалним приликама.

Селаковић је посебно изразио задовољство што је потписано неколико веома важних споразума, изразивши наду да ће ти споразуми омогућити да се наше две државе и народи додатно повежу.

Двојица министара потписали су Декларацију механизма политичких консултација Србија и Венецуела, Споразум о сарадњи у области туризма између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле, Меморандум о разумевању у области омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства народне снаге за омладину и спорт Боливарске Републике Венецуеле, као и Споразум о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Венецуеле.

"И као што је Уго Чавес једном приликом рекао - Нећемо направити велику будућност коју тражимо, ако не знамо велику прошлост коју смо имали - тако ће и темељ наших будућих односа, које и данас настављамо да градимо, бити наша пријатељска сарадња током свих ових 140 година дипломатских односа", закључио је обраћање Селаковић.