Читај ми!

Човић: Курти покушава да купи време да се Србија не би вратила на стање пре Бриселског споразума

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да од преговора у Бриселу не очекује ништа и да ће бити лицемерја са свих страна. Оцењује да Аљбин Курти, прављењем конфликтне ситуације, заправо покушава да купи време, да се Србија не би вратила на стање које је било пре Бриселског споразума.

За седам дана у Бриселу би за исти преговарачки сто, после више од годину дана, поново требало да седну председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Некадашњи потпредседник Владе Србије и шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је у Јутарњем програму да не очекује ништа у Бриселу.

"На столу ће бити сигурно папири, биће прича, биће лицемерја са свих могућих и немогућих страна, али пре свих питања, пре било каквих разговора, је када ћете ви људи да направите Заједницу српских општина, и то онако како је тим споразумом до танчина предвиђено и пратећим актима", истакао је Човић.

Истакао је да је важно и питање имања манастира Високи Дечани. "Када ћете да вратите земљу у Дечанима по одлуци уставног суда и по међународном праву", упитао је Човић.

Оцењује да Аљбин Курти, прављењем конфликтне ситуације, заправо покушава да купи време, да се Србија не би вратила на стање које је било пре Бриселског споразума. "Давно су били испуњени услови да се каже - ви сте преварили, споразуми више не важе, ресетујемо цео систем на почетак", додаје је Човић.

"Покушава да испровоцира Србију на неки оружани сукоб, где ће њега и Приштину наводно штитити НАТО. Нисам баш сигуран да ће то тако бити", оценио је Човић.

Према његовим речима, Курти јако лоше политички стоји на простору Косова и Метохије, и жели да докаже да је већи Албанац од свих Албанаца.

"То је политика која је већ виђена на нашим просторима. Само мрзиш Србију и Србе и ти си већ подигао рејтинг. Има још много националистичких приступа у нашем региону, које политичари користе за подизање рејтинга", сматра Човић.

"Међународној заједници не одговара стабилан регион"

Небојша Човић се осврнуо и на ситуацију у региону.

Оцењује да међународни фактор користи председника Црне Горе Мила Ђукановића, по потреби, за додатну дестабилизацију.

"Очигледно међународној заједници или појединим земљама у међународној заједници не одговара стабилан и нормалан регион, у коме би се људи који живе у том региону између себе договорили", сматра Човић.

Када је реч о недавном обележавању годишњице "Олује", каже да сматра да је то врло несрећан датум за нашу земљу и наш народ и цео регион. "Надам се да се никада више неће поновити", истиче Небојша Човић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво