Читај ми!

Петковић: Једини Куртијев циљ је да истисне државу Србију са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да одлуком о пререгистрацији возила и српским личним картама, чија је примена најављена од понедељка, Аљбин Курти жели да истисне постојање државе Србије са КиМ и врши додатни притисак на Србе. Нагласио је да Приштина десет година одбија да формира ЗСО, а да сада примењује режим улазно-излазног документа за личне карте, као и да "не бисмо имали овакву кризу да имамо ЗСО".

Петар Петковић се обратио јавности поводом најаве Приштине да ће од првог августа кренути примена одлуке о пререгистрацији возила и српским личним картама.

Аљбин Курти крши споразум о слободи кретања и многе друге споразуме које смо раније потписали, оценио је Петковић.

Објашњава да се Курти позива на споразум из 2011. године, који Београд примењује од почетка, док се Курти тога сетио 11 година касније.

"Њега интересује укидање српских личних карата за Србе који имају пребивалиште на територији Косова и Метохије, да би се истиснуло постојање државе Србије са простора КиМ", истакао је Петковић и напоменуо да се тиме врши и додатни притисак на српски народ.

Додао је да су одлуке Приштине супротне свим досадашњим споразумима.

Петковић је рекао да је јасно да Kурти покретањем споразума из 2011. године крши већ стечена права, и истакао да тако и Срби имају право да сами примене Бриселски споразум из 2013. године и формирају Заједницу српских општина.

Kурти жели да уруши дијалог и изазове кризу, рекао је Петковић и позвао земље Kвинте да уразуме и зауставе Приштину у примени ових противправних једностраних потеза, јер последице могу бити несагледиве, а највећа одговорност је на њима.

"Не бисмо имали овакву кризу да имамо ЗСО" 

Истакао је да Приштина десет година одбија да формира ЗСО, а да сада примењује режим улазно-излазног документа за личне карте. 

"Не бисмо имали овакву кризу да имамо Заједницу српских општина (ЗСО), која би омогућила колективна и индивидуална права за Србе на Косову и Метохији. Ради се о дијалогу Београда и Приштине, а тај дијалог је договорен одлуком УН из 2010. године, где имамо асиметричан приступ две стране", поручио је Петковић.

Нагласио је да нормализација односа Београда и Приштине подразумева да се реше суштинска питања која ће омогућити нормалан живот, а не да се призна такозвана држава Косово.

На питање да ли је реторички изјавио да Срби крећу у формирање ЗСО, Петковић је одговарио да ће Срби, поштујући Бриселски споразум и све остале споразуме, ући у реализацију и тог споразума.

Петковић је рекао и да је председник Србије Александар Вучић обавио консултације са представницима Срба са KиМ и да ће се тим поводом обратити сутра у 10 сати и такође позвати земље Kвинте да утичу на Приштину да се уразуми.

Иначе, на више локација у северном делу Косовске Митровице данас и претходних дана излепљени су плакати са натписима против одлуке власти у Приштини да од првог августа почне пререгистрација возила српских таблица са почетним словима градова на КиМ и о неважењу српских личних карата.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво