Читај ми!

Одаловић: Реално да конститутивна седница Скупштине буде следеће недеље

Реално је да конститутивна седница новог сазива парламента буде одржана следеће недеље, рекао је за РТС досадашњи генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић. Објаснио је да ће се тиме створити основа за избор Владе за шта парламент има рок од 90 дана и да је, како је рекао, према најавама председника и према консултацијама које су већ обављене, скоро извесно да се препознаје већина и да је само преостало питање мандатара.

Досадашњи генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић рекао је да је реално да конститутивна седница новог сазива парламента буде следеће недеље и да је због посете премијера Шпаније Педра Санчеза Београду важно да се одреди датум конституисања.

"Ми смо у доброј мери све завршили. Скупштина је спремна да дочека нове посланике. Ја верујем да понедељак и можда уторак буду дани у којима ће се прва фаза заокружити", навео је Одаловић и напоменуо да ће том седницом започети мандат новог сазива.

Оценио је да ће се тиме створити основа за другу фазу – формирање Владе.

"Да једноставно институције у Републици Србији, и парламент и Влада, пређу из једног, условно техничког мандата, у редован, јер пред нама је јесен, пред нама је много изазова, многе тешке одлуке ће морати да се доносе и одговори и изазови су ту, евидентни, тако да се надам да ћемо завршити конституисање што пре и створити услове да институције преузму пуну одговорност", истакао је Одаловић.

Напоменуо је да од тренутка конституисања Народне скупштине почиње да тече нови рок од 90 дана за формирање Владе.

"Али према најавама председника и према консултацијама које су већ обављене, скоро да је извесно да се препознаје већина и само је питање мандатара, односно коме ће се поверити та мисија да буде неко ко ће формирати владу и изаћи пред посланике и да то завршимо", рекао је Одаловић.

Објаснио је да ће конститутивном седницом председавати најстарији посланик, а да му помажу четири најмлађа посланика све док се не изабере нови председник Народне скупштине. Истакао је да је најстарији посланик Владета Јанковић.

Одаловић је навео и да је могуће да након конституисања парламента и избора председника Народне скупштине пауза потраје и неколико дана, како би се изабрали чланови скупштинских одбора и осталих тела у парламенту.

"Мислим да би најбоље било да се затвори тај процес први са избором председника и генералног секретара да би могло да се створи руководство Скупштине које може да све активности даље координира и води", истакао је Одаловић.

Одаловић, који је и председник Комисије Владе Србије за нестала лица, рекао је да је питање несталих хуманитарно питање, да радна група функционише већ 16 година, а да је Аљбин Курти својим захтевима блокирао рад радне групе која је, како је истакао, већ решила преко 1.800 случајева несталих лица. 

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи