Читај ми!

Вархељи: У Брисел се вратила воља за проширење ЕУ, дозволимо Србији мале, реформске кораке

Европски комесар за политику суседства и проширења Оливер Вархељи оценио је да се у Брисел вратила воља за проширење Европске уније.

Вархељи је интервјуу за бриселски портал Јуроактив рекао да је рат Русије против Украјине отрезнио дебату око процеса проширења ЕУ и показао потребу да се убрзају процедуре, које је у суштини зауставиo претходни састав Европске комисије.

"Ми, Европљани, сада не само да схватамо, већ смо и спремни да то испунимо. Европа неће уживати у безбедности, стабилности и просперитету без потпуне интеграције Западног Балкана", истакао је Вархељи.

Према његовим речима, последњих година било је мало жеље за проширењем унутар ЕУ, а неке државе чланице позвале су на реформу ЕУ пре него што приме нове чланице.

"Не заборавите, преузели смо (мандат) од Европске комисије која је рекла 'нема проширења' – штета је учињена", рекао је Вархељи, додајући да је у другој половини свог мандата (Жан Kлод) Јункерова комисија схватила да је то стратешка грешка.

Сматра да сада постоји јасна политичка воља која није увек била очигледна.

О евроинтеграцијама Србије и односу са Русијом

Бриселски портал наводи да је Србија, кандидат за ЕУ од 2009. године, одржава блиске везе са Kремљом током десетогодишње владавине председника Александра Вучића и оклева да се придружи увођењу санкција Русији упркос притисцима Запада.

Упитан да ли би ЕУ била заинтересована да убрза приступне процесе са Београдом, Вархељи је рекао да је "Србија увек имала веома посебне односе са Русијом".

"Оно што видимо из Србије јесте да је у веома тешкој ситуацији, због своје рањивости када је у питању снабдевање енергијом и због несређеног безбедносног оквира", рекао је Вархељи, истичући да је земља скоро у потпуности зависна од руског гаса и да су њене главне енергетске компаније у већинском руском власништву.

Али упркос забринутости око усклађивања, Вархељи је рекао да је било и позитивних знакова у последњих неколико месеци, а један од њих је и гласање Србије у складу са Западом у Генералној скупштини УН о Украјини.

"Желимо да Србија буде наш савезник, потребно нам је да се Србија солидарише с нама и да буде на нашој страни, али такође, морамо да разумемо њен став када нешто тражимо од ње", указао је Вархељи, који се, како наводи Јуроактив, суочио са критикама због покушаја да подстакне кампању Београда за чланство у ЕУ "упркос забринутости у вези са владавином права".

Србија прави мале кораке и треба да дозволимо да се ти кораци остваре, додао је европски комесар за проширење.

"Јер ако то не учинимо, онда добијамо управо супротно од онога што желимо да постигнемо", нагласио је Вархељи, наговештавајући да превише отворен притисак на Београд на одређеним позицијама може изазвати "губитак Србије".

Према његовим речима, многе државе чланице желе да виде "више солидарности из Србије".

"И надам се да ће то постепено доћи из Београда, јер је Београд на европском путу; то је земља кандидат", закључио је Вархељи.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије