Читај ми!

Завршене консултације о мандатару нове владе

Председник Александар Вучић завршио је консултације о мандатару нове владе, а разговарао је са представницима изборне листе коалиције Нада, представницима СПС-а, представницима Странке слободе и правде, као и са представницима листе око Српске напредне странке. Лидери коалиције Нада, Милош Јовановић и Војисилав Михаиловић изјавили су после састанка да они неће бити део будуће владе, али ће, кажу, бити "права опозиција" која ће давати конструктивне предлоге и критиковати све што не буде ваљало.

Председник се прво се састао са представницима изборне листе коалиције Нада, затим листе око Социјалистичке партије Србије, као и представницима Странке слободе и правде. Консултације ће завршити са представницима листе око Српске напредне странке.

У зграду Генералног секретаријата председника Републике нешто пре 13 сати стигли су лидери коалиције, председник Нове ДСС Милош Јовановић и Војислав Михаиловић, који води део ПОКС-а.

Коалиција Нада је на парламентарним изборима 3. априла освојила 15 мандата.

Лидери коалиције Нада, Милош Јовановић и Војислав Михаиловић изјавили су после консултација да они неће бити део будуће владе, али ће, кажу, бити "права опозиција" која ће давати конструктивне предлоге и критиковати све што не буде ваљало.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић рекао је новинарима, након разговора са председником Александром Вучићем, да није било разговора о учешћу те коалиције у влади.

Навео је да је разговор са Вучићем био релативно садржајан, да су чули како председник види неке ствари, око чега се не слажу.

Јовановић је додао и да му смета то што, како тврди, Србија, нема јасне правце развоја и циљеве.

"Желео бих да та нова–стара власт пружи одговоре на стратешка питања", рекао је Јовановић и додао да остаје питање шта даље по питању ЕУ, која је врло јасно поставила услове за чланство – признање сецесије и увођење санкција Русији.

"Мора се сарађивати са ЕУ, а да то нужно не повлачи чланство, које у овој ситуацији не можемо ни подразумевати", рекао је Јовановић.

Војислав Михаиловић, који води део ПОКС-а, рекао је да ће Нада бити државотворна опозиција, подржаваће све што је у националном интересу.

Додао је да су председника Вучића упознали и са ставом да се Нада противи одржавању Параде поноса, јер је, каже, њен циљ да наруши традиционалну српску породицу. 

Након састанка са коалицијом Нада, лидери коалиције СПС – Јединствена Србија – Зелени Србије oдржали су консултације о мандатару нове владе. 

На Андрићев венац дошла је делегација са председником СПС-а Ивицом Дачићем и председником ЈС Драганом Марковићем Палмом на челу, а међу њима и потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић.

Дачић је после састанка рекао да је коалиција око социјалиста спремна за наставак сарадње са СНС-ом и да је у разговору са председником Александром Вучићем изражен позитиван став о наставку сарадње.

"Спремни смо и изражен је позитиван став и од стране председника Вучића о потреби наставка наше сарадње", рекао је Дачић новинарима након консултација. 

Упитан да ли је било речи о кадровским решењима, Дачић је одговорио да је било речи о "начелној и суштинској" сарадњи, али не и о персоналним решењима у новој влади.

На питање да ли мисли да СНС жели СПС у Влади, Дачић је рекао да то није питање за њега, већ за председника Вучића, понављајући да је СПС спреман за сарадњу. 

Листа окупљена око СПС-а освојила је 31 мандат на парламентарним изборима 3. априла.

После листе окупљене око СПС-а на консултације о мандатару нове владе стигли су и представници коалиције "Уједињени за победу Србије", из редова Странке слободе и правде, те ПСГ-а и Покрета за преокрет.

Представници Народне и Демократске странке, како су раније и најавили, нису се одазвали Вучићевом позиву на разговор.

На Андрићев венац око 15.30 стигли су Драган Ђилас, Мариника Тепић, Павле Грбовић и Јанко Веселиновић.

Листа "Уједињени за победу Србије" освојила је 38 мандата. 

Вучић ће консултације завршио са представницима листе око Српске напредне странке.

У делегацији су били Милош Вучевић, Владан Глишић, Владимир Орлић, Милан Кркобабић, Расим Љајић, Александар Вулин, као представници листе која је на изборима освојила највеће поверење грађана и највише мандата – 120. 

Председник ће се затим, у 18 сати, обратити јавности.

Консултације о формирању Владе председник је започео у четвртак, са представницима мањинских листа, а дан касније на Андрићевом венцу били су представници изборних листа Савеза војвођанских Мађара, Заветника и коалиције Патриотског блока.

Позиву на консултације се нису одазвали представници коалиције Морамо и СДА Санџака.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво