Читај ми!

Селаковић: Оспоравати посету председника Србије Јасеновцу је ван сваке памети

Постоји континуитет у покушај да се реализује посета председника Србије највећем стратишту Срба, не у Другом светском рату већ у целокупној историји. Оспоравати долазак председнику Србије на такво место је ван памети, рекао је за РТС министар спољних послова Никола Селаковић.

Министар Никола Селаковић је подсетио да је систем концентрационих логора Јасеновца формирала нацистичка НДХ као фабрику смрти која је прогутала стотине хиљада живота – највише Срба, Јевреја, Рома, али и припадника других народа. Међутим, како је рекао, број Срба страдалих у њима је толико језив да се не може поредити ни са чим другим.

"На такво место оспоравати сваку врсту доласка председнику Србије је нешто ван памети", рекао је Селаковић.

Шта је разлог да председник једне државе, а уз све то и унук жртве, не може да оде и положи венац, цвет или запали свећу?, упитао је министар Селаковић.

Да је неко желео да буде суочен са прошлошћу али и на људском, цивилизацијском нивоу – могао је да позове и каже "урадите овако или онако", као што је сигурно било позива "немојте сада, не одговара нам једном, други пут, никад".

"Надам се да ћемо сада када смо упутили ноту да се омогући посета до 17. септембра, видети какав ће одговор да буде. Мој хрватски колега је јуче рекао да су они проценили да та посета не би била искрена. Чиме су они то проценили, чиме они то процењују, је л' њему можда неко страдао у Јасеновцу па зна како се та искреност показује и доказује?", упитао је Селаковић.

Овде је реч о томе да постоји проблем не само посете председника Србије спомен-подручју Јасеновац, него и проблем посете председника Србије који се зове Александар Вучић, сматра министар.

"Јер је потомак јасеновачких жртава, јер је човек који се бори за истину о српском страдању у Другом светском рату, а нарочито у нацистичкој творевини НДХ и све стотине хиљаде живота које су изгубљене тамо, које су угашене тамо и јер је показао да се оживљава култура сећања код Срба", навео је Селаковић.

Сада када је послата и нота са захтевом да се реализује званична посета, министар Селаковић очекује да у најкраћем року добије одговор из Загреба.

"Притом председник Вучић није желео никакву помпу", напоменуо је Селаковић.

Министар је поновио да је то цивилизацијско питање а не одмеравање детаља, и верује да би посета Јасеновцу председника Србије био један изузетно важан моменат у помирењу два народа.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво