Читај ми!

Реакције на одлуку хрватских власти да забране Вучићу посету Јасеновцу

Одлука хрватских власти да забрани приватну посету Јасеновцу председнику Србије Александру Вучићу је скандалозна и није у духу добросуседских односа сматрају политичари у Србији и региону.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је одлука хрватске Владе да не дозволи председнику Србије Александру Вучићу приватну посету Јасеновцу највећи скандал у односима Србије и Хрватске у модерној историји.

Премијерка је истакла да председнику Вучићу није забрањен улазак у Хрватску, већ му је забрањено да оде у Јасеновац.

"Не знам како ће уопште наши односи изгледати у будућности. Нису рекли да му је забрањен улазак у Хрватску, већ да оде у Јасеновац приватно. Може да иде у Опатију, Ровињ, где жели, осим у Јасеновац. Он Јасеновац не сме да посети, јер је то изазивање хаоса. Вучић у Опатији није хаос, у Јасеновцу је изазивање хаоса", истакла је Брнабић.

Премијерка Србије каже да је то скандал над скандалима, и тема коју ћемо морати да разјаснимо.

"Ово је одлука која мења све и даје другачију поруку Србима у Хрватској, Србима у региону, Србији, поруку која је застрашујућа. Али, да не трчимо пред руду, надам се да ће се све разјаснити. Међутим, порука је застрашујућа", нагласила је премијерка.

"Србија неће да ћути на брутално гажење по својим жртвама"

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да је одлука владе у Загребу највећа срамота у Европи после Другог светског рата.

Стефановић је истакао да је то најбруталнија послератна рехабилитација нацистичких идеја на које Европа не сме да ћути и указао да на пут председнику Србије да положи цвеће у Јасеновцу није стала нека екстремистичка фаланга, него влада једне државе, и то чланице ЕУ, саопштило је Министарство одбране Србије.

Истакао је да Србија неће да ћути на такво брутално гажење по својим жртвама и на забрану да их се сећа и одаје им почаст.

"Србија и председник Вучић данас бране највећу цивилизацијску вредност - сећање на жртве нацизма и бране повратак оних снага чији је и Јасеновац трагични споменик", нагласио је Стефановић.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић најоштрије је осудила одлуку хрватских власти да забране председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац, посебно чињеницу да било ко полагање цвећа на место највећег стратишта српског народа у Другом светском рату може сматрати "изазивањем хаоса".

"Управо у тренуцима када су узајамно разумевање и поштовање најпотребнији читавом региону и када Србија и њен председник Александар Вучић више од свих пружа руку солидарности, посеже се за најбруталнијим и најперфиднијим притисцима и провокацијама", истакла је Гојковићева.

Указала је да посезање за таквим дубоко антиевропским и антицивилизацијским средствима не представља само забрану једном човеку да се поклони сенима предака који су мучки и систематски убијани, већ сведочи о дубљим мотивима и отвара питање односа актуелних хрватских власти према усташким неделима и српском народу данас, саопштило је Министарство културе и информисања.

"Читавом свету је добро познато да онај који одбија да се сећа призива понављање зла са којим нас је често суочавала историја. Овакви облици насиља над правом на неговање сећања представљају напад на универзално добро човечанства и зато су апсолутно неприхватљиви", навела је Гојковићева, и позвала међународну заједницу, организације и све људе којима је сећање на жртве свето да осуде ово антицивилизацијско поступање.

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић отказала је службену посету Загребу због забране Хрватске председнику Србије Александру Вучићу да приватно посети Јасеновац.

Михајловићева је у уторак у Загребу требало да се састане са министром господарства и одрживог развоја Хрватске, Давором Филиповићем, а главна тема разговора требало је да буде регионална сарадња и повезивање гасним интерконекцијама, саопштило је Министарство рударства и енергетике. 

Председник СПС Ивица Дачић је оценио да је скандалозна одлука Хрватске и нагласио да се никада није десило да се некоме забрани да дође у Србију.

"То је исто као када би неко забранио председнику Израела да посети Аушвиц", рекао је Дачић на свечаној седници Главног одбора СПС поводом 32-годишњице оснивања странке.

Он сматра да Хрвати својом одлуком желе да демонстрирају бахатост јер је Хрватска, како је рекао, чланица ЕУ и "мисли да јој је све дозвољено".

"Хрватска се плаши теме Јасеновца и броја жртава које су погубљене у том логору од стране хрватског усташког режима", поручио је Дачић.

Покрет обнове Kраљевине Србије (ПОKС) Војислава Михаиловића осудио је нецивилизован поступак хрватских власти да председника Србије не пусте у приватну посету Јасеновцу.

У саопштењу се оцењује да таква реакција хрватске државе само потврђује њихове намере да прикрију стравичне злочине и геноцид над Србима који се десио током Другог светског рата у НДХ-а. 

Кисић: Забрана Вучићу да посети Јасеновац је непоштовање

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић оценила је да је забрана хрватских власти председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац нови акт непоштовања према хиљадама недужних жртава које су на том месту свирепо убијене.

Кисић је истакла да је сећање на брутална убиства, мучења и зверства, од којих нису била поштеђена ни тек рођена деца, дужност свих нас, сопштено је из кабинета министарке Кисић.

Момировић:Кључеве Јасеновца не сме да држи Загреб

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је поводом одлуке хрватских власти да забране председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац да данас цео свет мора да зна да се у Европи, колевци модерне цивилизације, грађеној на помирењу и победи над нацизмом, догодио злокобни преседан који одише духом злих времена.

Момировић је оценио да је забрана посете Јасеновцу председнику Србије, чији су преци међу стотинама хиљада Срба, Јевреја и Рома страдалих у језивом злочину геноцида за који је одговоран усташки режим, само доказ да се неке ствари нису много промениле од 1941. године, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Да ли су то европске вредности за које се сви ми залажемо? Да ли ми то данас живимо у Европи у којој су Срби, Јевреји и Роми на Балкану грађани другог реда који морају да ћуте о својим страдањима и жртвама?" поставио је питање Момировић.

Додик: Добросуседски односи и сарадња не граде се забранама

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је несхватљива и неприхватљива реакција Хрватске на најаву доласка председника Србије Александра Вучића у Јасеновац, где је имао намеру да положи венац на споменик Србима убијеним у НДХ.

"Александар Вучић је први председник Србије који је у свом мандату изразио жељу да положи венац у Јасеновцу и у тој намери је заустављен", рекао је Додик.

Додик је истакао да се регионална сарадња и добросуседски односи не граде се забранама, већ пруженом руком и да је зато одлука хрватских власти изненађујућа и несхватљива.

"Срби и Хрвати су имали тешку прошлост, и једни и други заслужују бољу будућност. Овако како су поступиле хрватске власти није залог такве будућности", сматра Додик.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво