Читај ми!

Ракић председавајућем ОЕБС-а: Што пре формирати ЗСО

Значај и хитност формирања Заједнице српских општина (ЗСО), веома осетљива безбедносна ситуација и велики број инцидената када су у питању српске средине, биле су кључне теме састанка министра за заједнице и повратак у косовској влади Горана Ракића са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), министром спољних послова Пољске Збигњевом Рауом.

Горан Ракић је председавајућем ОЕБС-а, на састанку у Приштини, рекао да мир и стабилност немају алтернативу и да ОЕБС има важну улогу у томе.

Нагласио је да се данас проблеми на Косову продубљују или решавају веома споро, као и да српска и друге невећинске заједнице наилазе на препреке у остваривању својих права.

"Уместо да за горуће проблеме нађемо решења, ми имамо све већи број проблема у сферама које се тичу нормалног функционисања сваког друштва, што је веома забрињавајуће. Говоримо да је формирање Заједнице српских општина нешто што ће Србима на Косову решити многе проблеме, управо  зато она мора да буде формирана одмах, без икаквих одлагања", рекао је Ракић, који је и председник Српске листе.

Ракић је нагласио да га забрињава чињеница да покушаји да се направи помак у процесу повратка не наилазе на разумевање, напротив овај процес се све више обесмишљава што је недопустиво, јер многе расељене породице и даље желе да се врате.

Такође, истакао је и да се Српска православна црква на Косову данас суочава са многим проблемима и да се они могу једино решити уколико за то постоји искрена воља да се проблеми решавају, наводи се у саопштењу Ракићевог кабинета.

Са пољским министром и председавајућим ОЕБС-а у Приштини се претходно састала председница Вјоса Османи, оценивши, за разлику од Ракића,  да је "Косово остварило напредак у области владавине права, демократије и људских права".

"А што се тиче дијалога са Београдом, истакла је да је Косово константно конструктивна страна и да процес треба да се заснива на међусобном признању", саопштили су из кабинета Османијеве.

Пренела је министру спољних послова Пољске да у Приштини рачунају на подршку његове земље на евроатлантском путу.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара