Читај ми!

Састанак Селаковића и Сијарта у Суботици, потписане измене споразума о граничној контроли

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Суботици са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

У Градској кући потписане су измене споразума између Влада Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају.

Тим споразумом би требало да се убрзају процедуре и олакша прелазак границе у оба правца.

Министарство спољних послова саопштило је да је Селаковић на конференцији за новинаре после церемоније потписивања рекао да су односи две државе без преседана у нашој модерној историји, за шта велику заслугу имају председник Александар Вучић и председник владе Виктор Орбан, који су својим личним односом пријатељства, а као двојица озбиљних државника, успели да односе Србије и Мађарске и српског и мађарског народа изведу на пут јаког пријатељства.

Селаковић је рекао да је задовољан због потписаног споразума, који ће, како је рекао, доприносити смањењу гужви на граничним прелазима, али који је и значајан из перспективе изградње брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

Селаковић је додао да је са мађарским колегом био у прилици да разговара и о унапређењу економске сарадње, наставку ангажовања на инфраструктурним пројектима, регионалној сарадњи и глобалним питањима.

Како је додао, након прошле године, у којој је забележена трговинска размена између Србије и Мађарске од око 2,3 милијарде евра, ове године у првих пет месеци размена је већ достигла око 1,8 милијарди евра, наводи се у саопштењу.

То је, како је објаснио, последица повећане цене енергената, али и досадашњих озбиљних инвестиција Мађарске у Србију.

"Користим и ову прилику да драгом пријатељу Сијарту захвалим и на његовом личном ангажману по питању охрабривања мађарских инвеститора да долазе у Србију, да овде улажу свој капитал и тако доприносе нашем економском расту и развоју. Мађарска је заузела четврто место као наш најважнији трговински партнер", навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је министру Сијарту и премијеру Орбану на томе што подржавају наш европски пут и на порукама да би, из перспективе Мађарске, Србија требало одмах да постане чланица ЕУ.

Сијарто: Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства

Министар Сијарто истакао је да је задовољан због чињенице да Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства, што се огледа и у готово удвострученој трговинској размени у првој половини ове године.

"Наш највећи подухват свих времена је модернизација железничке пруге и у Мађарској ће почети радови од 1. августа, што значи да ћемо морати да отворимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, данас половина гаса који Мађарска добија долази из Србије и то је још један од одличних резултата сарадње.

Сијарто се осврнуо и на илегалне миграције, које ће, како је оценио, бити све озбиљнија претња због чињенице да ће у деловима света услед сукоба у Украјини наступити несташица хране.

"Нећемо дозволити улазак ниједном илегалном мигранту на територију Мађарске и не треба да покушавају ни да долазе у Србију јер неће имати могућности да наставе свој пут преко Мађарске. Ми ћемо Србији помоћи да заштити своју границу", рекао је Сијарто.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво