Читај ми!

Брнабићева са представницом ОЕБС-а за слободу медија

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро. Један од кључних приоритета и будуће Владе биће активности у области владавине права, пре свега реформа правосуђа и медији, рекла је у разговору Брнабићева.

Брнабићева је, у разговору са представницом ОЕБС-а за слободу медија, истакла да је Влада посвећена раду на унапређењу свеукупног медијског окружења и да је у томе управо ОЕБС изузетно важан партнер, каже се у саопштењу Владе.

Истакла је да ОЕБС представља мост између Владе са једне, и медија и организација цивилног друштва, са друге стране.

Мисија ове организације у Србији радила је са Владом и медијским и новинарским удружењима на припреми Медијске стратегије и Акционог плана, и на спровођењу активности и праћењу примене стратегије.

Мисија ОЕБС-а такође је активно учествовала у свим радним групама које се баве израдом медијских закона и питањима безбедности новинара.

У разговору, Бранабићева је рекла да ће један од кључних приоритета и будуће Владе бити активности у области владавине права, и то пре свега реформа правосуђа и медији, додаје се у саопштењу.

Представница ОЕБС за слободу медија Тереза Рибеиро рекла је да ће ОЕБС наставити да подржава све активности чији је циљ унапређење медијске сцене и положаја новинара, као и наставак имплементације Акционог плана за Медијску стратегију.

Брнабићева је рекла да је у тој области приоритет да се заврше измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима.

Осим тога, наставиће се и рад на усвајању измена Кривичног законика у циљу унапређења кривично-правне заштите новинара, што је и било покренуто уз велику подршку експерата које је ангажовала Мисија ОЕБС у Србији.

Говорећи о питањима безбедности новинара, Брнабићева је рекла да Радна група за безбедност и заштиту новинара, између осталог, редовно прати статус актуелних случајева напада и угрожавања безбедности новинара.

Напуменула је случај новинара Милана Пантића из Јагодине, које је убијен још пре 21 годину, и рекла да је важно да се тај случај оконча.

Брнабићева и Риберио сложиле су се да је важно наставити дијалог и јачање поверења са медијским и новинарским удружењима о свим важним питањима за медијску заједницу.

Састанку је присуствовао шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Јан Брату, каже се у саопштењу Владе Србије.